Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu επανέλαβε τις ανησυχίες της Τουρκίας, για την συριακή πόλη του Χαλεπίου, η οποία βρίσκεται υπό πίεση, διότι οι δυνάμεις που αντιστέκονται στον ισλαμικό στρατό, είναι χωρισμένες στην συριακή αντιπολίτευση, και στον συριακό στρατό, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com .
Εντωμεταξύ οι θέσεις των δυνάμεων αυτών βρίσκονται περικυκλωμένες από τους ισλαμιστές , οι οποίοι προσπαθούν να αποκόψουν τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού.
Σε συνάντηση του, με τον Βρετανό και τον Καναδό ομολόγους του, αργά το βράδυ στις 2 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ , ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησε την κατάσταση στο Χαλέπι, και προέτρεψε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επίλυση της συριακής κρίσης, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι εάν «πέσει» το Χαλέπι , η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με τεράστια κύματα προσφύγων. Ως εκ τούτου, η ίδια πιέζει την διεθνή συμμαχία για την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και ασφάλειας στο εσωτερικό της Συρίας, καθώς φιλοξενεί ήδη 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία.
Επίσης προτρέπει τον διεθνή συνασπισμό να διευρύνει την εκστρατεία του για την αντιμετώπιση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, εκτός από την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Συρία, εάν ο Ασάντ παραμένει στην εξουσία. Κάτι όμως στο οποίο έχει αντιρρήσεις και μάλιστα εντονότατες το Κρεμλίνο.
Ο Çavuşoğlu είχε συνάντηση τετ-α-τετ στις 2 Δεκεμβρίου με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Martin Lidegaard.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ πίεσε τον ομόλογο του για μια εξήγηση σχετικά με την απελευθέρωση του ύποπτου Δανού συγγραφέα.
Η Τουρκία πιστή στην πολιτική της συνεχίζει να πιέζει «δεξιά και αριστερά» , με σκοπό να πετύχει την υλοποίηση των συμφερόντων της. Σε παλαιότερα άρθρα μας στο Pentapostagma.gr, έχουμε προβάλει το γεγονός ότι ο αντικειμενικός στόχος της Άγκυρας στην Συρία , παραμένει ο Σύρος πρόεδρος Μ.Άσαντ , ο οποίος δεν ικανοποίει τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην περιοχή , για αυτό που θα έρθει στην μετά εποχή, παρουσίας του ισλαμικού στρατού.
Το Κρεμλίνο δεν θα το επιτρέψει , και πιθανότατα να έχουμε εμπλοκή στην γεωπολιτική κατάσταση στην Μ.Ανατολή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου