Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ντράγκι: Ναι στις αγορές ομολόγων- Όχι στη νομισματική χρηματοδότηση


Εντονο ελληνικό «άρωμα» απέκτησε, μάλλον αιφνιδίως, η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς στις ανακοινώσεις του για τα περιβόητα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης- δηλαδή παροχής ρευστότητας στην οικονομία της Ευρωζώνης- τέθηκε το ζήτημα του «κουρέματος» των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η Φρανκφούρτη.

Η ερώτηση τέθηκε με αφορμή τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ισπανών Podemos και η απάντηση που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι ήταν αρκούντως διπλωματική.

"Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα και στην Ισπανία οι "Podemos" δυο κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, ζητάνε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν την κρίση η ΕΚΤ και η Ευρωζώνη. Ζητάνε "κούρεμα" κρατικών ομολόγων και έχουν σημαντικές πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές τον επόμενο χρόνο. Θα ήθελα να ξέρω εάν αυτό μπορεί να υπονομεύσει ή επηρεάσει τις ενέργειες της ΕΚΤ και αν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωζώνη", ήταν η ερώτηση που υπέβαλε Ισπανόφωνος δημοσιογράφος, για να λάβει την εξής απάντηση: "Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι απολύτως σίγουρος τι είδους αλλαγές ζητάνε απ' την πλευρά μας. Έχουμε συζητήσει αρκούντως μέτρα νομισματικής πολιτικής και σήμερα συζητήσαμε την πιθανότητα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών ομολόγων απ' την Κεντρική Τράπεζα. Όλες αυτές οι αποφάσεις όμως δεν έχουν σχέση με νομισματική χρηματοδότηση. Αν αυτό απαιτείται απ'την ΕΚΤ, αντιβαίνει στη Συνθήκη".

Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Ντράγκι έχει τονίσει κατ' επανάληψη πως η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει ή να δέχεται ως ενέχυρο κρατικά ομόλογα, μόνο εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται υπό την "ομπρέλα" κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος, καθώς τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμα στην κατηγορία "junk", δηλαδή "σκουπίδια".

Πέρα από το ελληνικοϊσπανικό ζήτημα, που απέφυγε με... ντρίπλα ο αποκαλούμενος Σούπερ Μάριο, η αλήθεια είναι ότι μάλλον απογοήτευσε όσους περίμεναν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχει ήδη προαναγγείλει, με φόντο τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις επί τα χείρω των προβλέψεων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το μόνο που είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, είναι ότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2015, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν να κάνουν κυρίως με τους όρους και τις προϋποθέσεις αγοράς κρατικών ομολόγων, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου, που θεωρεί ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις λειτουργούν αρνητικά στο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σημειώνεται ότι η πρώτη δέσμη μη συμβατικών μέτρων, που έχουν να κάνουν με την αγορά καλυμμένων ομολόγων (π.χ. τιτλοποιήσεις δανείων), έχουν ξεκινήσει και όπως σημείωσε ο Μ. Ντράγκι θα συνεχιστούν για δύο χρόνια, με στόχο να πέσει "ζεστό" χρήμα στην πραγματική οικονομία. Αυτό που προβληματίζει τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι μόνο η φθίνουσα προοπτική ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός, ο οποίος επί της ουσίας αποτυπώνει την έλλειψη ζήτησης από το Βορρά στο Νότο κι από την Ανατολή στη Δύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η ΕΚΤ εκτός από τις αγορές κρατικών ομολόγων, σχεδιάζει την αγορά κι άλλων περιουσιακών στοιχείων, με εξαίρεση τον χρυσό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου