Σε μία συνέντευξη που δείχνει το τρόπο δράσης του υπουργείο Εξωτερικών στις σχέσεις με την Ρωσία και ιδιαίτερα σε μια περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων ο Ν.Κοτζιάς αναφέρθηκε σε όλα όσα προσβλέπει η νέα κυβέρνηση από την Ρωσία και αναλύει τις επόμενες κινήσεις.
Η συνέντευξη δόθηκε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων sputniknews και παρουσίάζει το νέο πνεύμα για της σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία και το αδιέξοδο των κυρώσεων.
Η Ευρώπη και η Ρωσία πρέπει να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις, πρόσθεσε ο Κοτζιάς.
"Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη στις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλα και η Ρωσία πρέπει να αποφύγει τη λήψη μέτρων που δεν οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση," πρόσθεσε ο Κοτζίας κατά την διάρκεια της συνέντευξης του.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μια «γέφυρα» μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, τονισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
"Εμείς ποτέ δεν έχουμε εξαπολύσει πολέμους εναντίον του άλλου, δεν έχουν υπάρξει ποτέ αντιτιθέμενες δυνάμεις, δεν έχουμε κανένα αρνητικό χαρακτηριστικό που υπάρχει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η χώρα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο «γέφυρας», πρόσθεσε.
Ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν είναι μόνο μέλη της ΕΕ, αλλά δεν έχουν καμία πρόθεση εξόδου.
Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι άχρηστες στην προσπάθεια να αναγκαστεί μια άλλη χώρα να αλλάξει τα πολιτικά της κίνητρα είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο Κοτζιάς είπε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι εναντίον των κυρώσεων στη Ρωσία.
"Άλλου είδους κυρώσεις επιβλήθηκαν πολύ πριν συσταθεί η κυβέρνησή μας. Πιστεύουμε σε γενικές γραμμές ότι η χρήση κυρώσεων ως μέσο δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο", είπε.
Ο Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης σε προηγούμενες εμπειρίες από την Ελλάδα σχετικά με την επιβολή κυρώσεων, που δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αναφερόμενος στο εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ και τονίζοντας ότι αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε μια κατάσταση που κερδισμένοι ήταν μόνο μερικοί ολιγάρχες. Μετά την επιβολή του εμπάργκο, οι εισαγωγές ελληνικών τροφίμων στη Ρωσία μειώθηκε κατά περισσότερο από 40%
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς σχολίασε και για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream.
"Η Ελλάδα σχεδιάζει να είναι συνδετικός κρίκος”, υπογράμμισε ο Κοτζιάς στην συνέντευξη στο sputniknews.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία εγκατέλειψε το έργο του αγωγού South Stream, που προορίζεται για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Ελλάδας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας για την Ιταλία και την Αυστρία.
Σαν αντικατάσταση για το εγκαταλελειμμένο έργο του αγωγού, η Μόσχα θα κατασκευάσει το λεγόμενο αγωγό Turkish stream στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.
Το πρώτο σκέλος του αγωγού έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Η Τουρκία θα λάβει περίπου 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του νέου αγωγού. Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την Ευρώπη.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου