Δυο στρατόπεδα στη ΝΔ μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. – Την Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή το δεύτερο ημίχρονο.
Αν μη τι άλλο τραγικό. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει ότι νίκησε και οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι του πριονίζουν την καρέκλα.
Μετά την κατάληξη που είχε η 11ωρη συνεδρίαση της Κ.Ο. της παράταξης, οι συνεργάτες του προέδρου εκτιμούν ότι εφ' όσον κανείς δεν έφερε υπογραφές αμφισβήτησης, δεν υπάρχει κανένα θέμα ηγεσίας.
Έτσι λοιπόν στο περιβάλλον Σαμαρά συνεχίζουν να ελπίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει με τη διαπραγμάτευση και θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μάλιστα τα στελέχη που πρόσκεινται στον Σαμαρά πιστεύουν ακράδαντα ότι ο τελευταίος θα επιστρέψει θριαμβευτικά πρωθυπουργός!!!
Η πραγματικότητα και το κλίμα πάντως που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διανύουν πλέον και επίσημα τη δεύτερη ημέρα βαριάς εσωστρέφειας.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχουν διαμορφωθεί δύο μέτωπα, το ένα περιορισμένο πέριξ του Α.Σαμαρά (Μ.Βορίδης, Α.Γεωργιάδης, Σ.Βούλτεψη, Α.Ασημακοπούλου) και το δεύτερο στο οποίο συνωστίζονται οι κορυφαίοι της παράταξης (Ντ.Μπακογιάννη, Ν.Δένδιας, Ε.Στυλιανίδης, Κ.Μητσοτάκης), οι οποίοι ζητούν προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας.
Η μάχη πάντως των δύο πλευρών μεταφέρεται στο πεδίο της Πολιτικής Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει το πρωί της Κυριακής και στην οποία μετέχουν πολλά μεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει πως η κριτική προς την ηγεσία αναμένεται να ασκηθεί σε ακόμα υψηλότερους τόνους.
Όπως επισημαίνουν πάντως έμπειρα στελέχη της ΝΔ, μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να επιβίωσε της διαδικασίας, ωστόσο με τη στάση του ίδιου και των στελεχών που τον υποστηρίζουν, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και πλέον το κόμμα βιώνει ημέρες διχασμού.
Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η «νίκη» στην οποία αναφέρονται οι στενοί συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού, δεν είναι απίθανο να εξελιχθεί σε «πύρρειο», με τραγική κατάληξη για την πολιτική καριέρα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει καταφέρει με τους χειρισμούς του να φέρει απέναντι του τη βάση του κόμματος.
Συνολικά 17 πρόσωπα ζήτησαν ευθέως προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο, με αρκετούς εξ' αυτών να ζητούν και αλλαγή ηγεσίας σε διάφορους τόνους.
Ντ.Μπακογιάννη, Ν.Δένδιας, Κ.Μητσοτάκης, Ε.Στυλιανίδης, Κ.Χατζηδάκης, Μ.Χαρακόπουλος, Κ.Τζαβάρας, Ν.Κακλαμάνης, Κ.Γκιουλέκας, Μ.Σαλμάς, Κ.Τσιάρας, Α.Καραμανλή, Ε.Βόζεμπεργκ, Γ.Κουμουτσάκος, Θ.Καράογλου, Γ.Βλάχος και Θ.Δαβάκης απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της ΝΔ ζητώντας από τον Αντώνη Σαμαρά να προκηρύξει έκτακτο συνέδριο, προκειμένου το κόμμα να συζητήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Το ετερόκλητο αυτό σχήμα «Καραμανλικών», «Φιλελεύθερων» και πρώην «Σαμαρικών» αναζητά μια κοινή περπατησιά με ορίζοντα όχι τις εκλογές, αλλά το σχηματισμό μιας Οικουμενικής κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες επιμένουν πως αν τεθεί τέτοιο θέμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αρκετοί από τους γαλάζιους βουλευτές είναι πολύ πιθανόν να διαχωρίσουν τη στάση τους από τη γραμμή της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και να στηρίξουν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με ότι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια κίνηση.
Σε αυτό το σενάριο μιλάμε πλέον για «μαζικές ανεξαρτητοποιήσεις» βουλευτών και για πλήρη διάλυση της ΝΔ. Προς το παρόν οι αντιδρώντες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο κοινό τόπο αποφάσεων, πλην όμως έχουν αρχίσει να ζυμώνονται, ενώ ιδιαίτερο ρόλο αναμένεται να παίξει και η στάση του Κώστα Καραμανλή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου