Οι εταίροι ετοιμάζονται να «σφίξουν τη θηλιά» στην ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχων στο Reuters.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει λίγες ημέρες στη διάθεσή της, ενώ, πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.
Ανώτατος αξιωματούχος σχολίαζε ότι «τα οικονομικά της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμα χωρίς τρίτο πακέτο και χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση».
Η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο έως το Μάιο προκειμένου να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν τη συμφωνία, σημειώνει το Reuters.
«Δεν μιλάμε πλέον για εβδομάδες, αλλά για ημέρες», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Αν οι αντιπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα μπορέσουν να συμφωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στις μεταρρυθμίσεις, τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συμφωνία κατά τη σύνοδό τους στις 11 Μαΐου ή στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου λίγες ημέρες αργότερα, αν αυτό είναι απαραίτητο.
«Στην καλύτερη περίπτωση, στις 11 Μαΐου θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή δήλωση και μετά να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Μαΐου ή πολύ νωρίς τον Ιούνιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
To Eurogroup θέλει η κυβέρνηση να πληρώσει πολιτικό κόστος
Μάλιστα, το Reuters, φιλοξενεί δηλώσεις αξιωματούχου που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων ο οποίος επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα πρέπει η κυβέρνηση να «ανοίξει» τουλάχιστον ένα από τα «καυτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά ή τα φορολογικά.
«Πρέπει να δούμε μια πολύ σημαντική πολιτική κίνηση από την ελληνική πλευρά για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο πλαίσιο της διαδικασίας» δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να πληρώσουν πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνετα».
Σημειωτέον ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως μια τμηματική εκταμίευση των «παγωμένων» κεφαλαίων δεν πρόκειται να συμβεί μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, ελπίζει σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία η οποία θα ωθήσει την ΕΚΤ να χαλαρώσει τις απαγορεύσεις προς τις ελληνικές τράπεζες».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου