Έχοντας δεχθεί πλήγμα από τα, συχνά ιλιγγιώδη, πρόστιμα που τους επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές, διεθνείς τράπεζες αποφεύγουν να συνεργασθούν με το Ιράν, παρά την προσδοκία μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα της Μέσης Ανατολής από την απομόνωση και να δώσει ώθηση στην οικονομία τους.
Ανάμεσά τους ευρωπαϊκές τράπεζες με διεθνή παρουσία, όπως η γαλλική ΒΝΡ Paribas, που έχει καταβάλει πρόστιμο ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, αλλά και οι γερμανικές Commerzbank και Deutsche Bank και οι Societe Generale και Credit Agricole, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών και διερευνώνται ως ύποπτες για συνεργασία τους με χώρες όπως το Ιράν που βρίσκονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.
Συνολικά τα πρόστιμα που έχουν καταβάλει μεγάλες τράπεζες για τέτοιους λόγους φθάνουν από το 2009 έως σήμερα τα 14 δισ. δολάρια.
Η αναμενόμενη για τα τέλη Ιουνίου τελική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα οδηγήσει σε άρση μόνον όσων κυρώσεων σχετίζονται με αυτό. Οι ΗΠΑ έχουν, όμως, κατηγορήσει το χρηματοπιστωτικό τομέα του Ιράν για «ξέπλυμα χρήματος» και θα παραμείνουν σε ισχύ οι κατηγορίες της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, αποτρέποντας όσες τράπεζες θα ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με ιρανικές.
Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Standard Chartered, από τις ελάχιστες τράπεζες που έχουν άδεια να συνεργασθούν με το Ιράν, που δεν το επιδιώκει.
Ο λόγος είναι πως το 2012 οι εποπτικές αρχές της Νέας Υόρκης απείλησαν να ανακαλέσουν την άδειά της, την αποκάλεσαν «χρηματοπιστωτικό ίδρυμα παρία» και την κατηγόρησαν ότι έκρυβε συναλλαγές με το Ιράν ύψους 250 δισ. δολαρίων. Το ίδιο έτος κατέληξε να καταβάλει πρόστιμα ύψους 667 εκατ. δολαρίων. Στο μεταξύ, πάντως, βλέπουν με ενδιαφέρον τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράν και επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά του μεγάλες πετρελαϊκές, όπως η Shell, καθώς και μεγάλες αεροπορικές και αυτοκινητοβιομηχανίες που ενδιαφέρονται για την ιρανική αγορά των 80 εκατ. ανθρώπων. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 230 δισ. δολαρίων για να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου