Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Αλεβήδες της Τουρκίας: Εάν δεν σταματήσετε τις διακρίσεις σε βάρος μας, δεν θα στέλνουμε τα παιδιά μας στο στρατό.


Η κυβερνητική πολιτική των διακρίσεων σε βάρος των Αλεβήδων,
οι οποίοι έχουν από καιρό περιθωριοποιηθεί από το τουρκικό κράτος, επέστρεψε στο προσκήνιο πρόσφατα, καθώς τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρέλειψαν να παραστούν στην κηδεία μελών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με τους Κούρδους, όταν αυτές πραγματοποιούνταν σε τζεμεβί ή χώρους λατρείας των Αλεβήδων, όπως αναφέρει η έγκυρη τουρκική ιστοσελίδα «Ζαμάν» (= «Χρόνος»).

Ο Υπαξιωματικός Κενάν Τζεϋλάν, ο οποίος σκοτώθηκε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στο Χακαρί, ετάφη στην περιοχή της επαρχίας Τοκάτ, αλλά στην κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε στο τζεμεβί στο Ζιλέ, δεν παρέστη κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος ή εκπρόσωπος από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απόφαση αυτή έχει επικριθεί έντονα από τους Αλεβήδες, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και αποκλεισμένοι.

Ένας αριθμός αντιπροσώπων από τους συλλόγους των Αλεβήδων και από κοινωνικές οργανώσεις εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με τις διακρίσεις της κυβέρνησης εναντίον τους, οι οποίες λένε ότι είναι μέρος μιας εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης και κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της άρνησης της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.


Παρά την έκδοση μίας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που δίνει στα τζεμεβί το καθεστώς των τόπων λατρείας και διατάσσει την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την πίστη των Αλεβήδων, η τουρκική κυβέρνηση έχει αγνοήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τα αιτήματα αυτά, κάτι που αποτελεί πηγή απογοήτευσης για την κοινότητα των Αλεβήδων στην Τουρκία.


Μιλώντας στην εφημερίδα «Ζαμάν» την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Αλεβήδων-Μπεκτασήδων Μπακί Ντουζγκιούν, δήλωσε: «Το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν ήταν παρόντες σε κηδείες σε τζεμεβί είναι εντελώς επαίσχυντο.


Αυτό είναι σίγουρα προσβλητικό – Μια προσβολή και αδικία σε βάρος μας.

Εάν τα παιδιά μας, οι στρατιώτες, δεν αναγνωρίζονται ως Αλεβήδες, αφού έχουν σκοτωθεί, τότε εμείς θα πούμε ότι δεν θα στέλνουμε τους γιους μας στον στρατό».
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Αλεβήδων-Μπεκτασήδων της Ανατολίας Τζενγκίζ Χόρτογλου είπε:

«Δεν είμαστε πολίτες που κατέχουν ίσα δικαιώματα με την υπόλοιπη κοινωνία;

Οι γιοι μας έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής, αλλά ακόμα μας προσβάλλουν.

Πώς μπορεί κανείς να κάνει τα στραβά μάτια σε ό,τι συμβαίνει στους Αλεβήδες; Απορρίπτουμε αυτή τη διάκριση εναντίον όσων έχασαν τη ζωή τους για χάρη της πατρίδας τους”.

Υπογραμμίζοντας ότι η κηδεία στο τζεμεβί και στο τζαμί είναι το ίδιο στην ουσία, ο Χόρτογλου κάλεσε τους Τούρκους Ιθύνοντες να εγκαταλείψουν αυτήν την πρακτική άρνησής τους να παραστούν σε κηδείες σε τζεμεβί, προσθέτοντας, «Διαφορετικά, δεν θα πρέπει να καλέσουν τους γιους μας να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία!»


Τα αίτια της πολιτικής διακρίσεων εις βάρος των Αλεβήδων είναι πολύ βαθιά, καθώς πρόκειται για μία θρησκευτική μειονότητα που περιφρονείται και διώκεται ως «αιρετική» από τους Σουνίτες μουσουλμάνους, όπου ανήκει η πλειονότητα των μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Ωστόσο ο αριθμός των Αλεβήδων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι Αλεβήδες προέρχονται από χριστιανούς, καθώς μετά την τουρκική κατάκτηση οι χριστιανοί που αναγκάζονταν βίαια να αλλαξοπιστήσουν, προτιμούσαν να προσχωρούν στις «αιρετικές» αυτές ομάδες του Ισλάμ, προσπαθώντας να διατηρήσουν, όπως πίστευαν, έστω κρυφά, την προηγούμενη πίστη τους.


Για αυτό τον λόγο στους αλεβήδες και μπεκτασήδες επιβιώνουν μέχρι σήμερα πολύ περισσότερα χριστιανικά στοιχεία, όπως διάφορες χριστιανικές εορτές.

http://www.agioritikovima.gr/
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου