Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η κατάρρευση των τιμών φέρνει αλλαγές στην τιμολόγηση του πετρελαίου από τους Άραβες

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για πρώτη φορά τα άλλοτε κραταιά και πάμπλουτα κράτη του Περσικού Κόλπου αναγκάζονται να υιοθετήσουν μέτρα βαριάς και καθολικής φορολόγησης ώστε να αναταπεξέλθουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, που έχει σαν αποτέλεσμα τα έσοδα να μην επαρκούν για να διατηρήσουν το άλλοτε πλουσιοπάροχο βίο των κρατών αυτών.

Το Συμβούλιο για την Συνεργασία στον Περσικό Κόλπο αποφάσισε την εισαγωγή ΦΠΑ στις χώρες τους για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων στρατιωτικών εξόδων τους και τα μειωμένα έσοδα από το πετρέλαιο στον προϋπολογισμό τους.

Ο οργανισμός συνεργασίας της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Μπαχρέιν, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έφτασε σε αυτήν την απόφαση μετά και την αυξανόμενη εμπλοκή αυτών των χωρών σε στρατιωτικές αποστολές είτε άμεσα όπως στην Υεμένη, είτε κρυφά και έμμεσα όπως στην Συρία (μόνο η Σ.Αραβία έχει απελευθερώσει εκατοντάδες βαρυποινίτες που τους έστειλε στην μαρτυρική χώρα με σκοπό να πολεμήσουν κατά της νόμιμης συριακής κυβέρνησης), σε συνδυασμό με τις μειούμενες τιμές πώλησης του πετρελαίου που έχει οδηγήσει σε ελαττωμένα έσοδα.

Η φορολογία, προκρίνεται ως η μόνη λύση για να μπορέσουν να συντηρηθούν οι κοστοβόροι προϋπολογισμοί των κρατών αυτών και ιδιαίτερα της πολύ "ακριβής διαβίωσης" της άρχουσας τάξης τους.

Το μέτρο που θα εφαρμοσθεί ταυτόχρονα κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, με κοινή απόφαση και εφαρμογή, για να αποφευχθεί τυχόν λαθρεμπόριο από εκείνους που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από την διαφορά στους συντελεστές του φόρου, δεν θα βρει εφαρμογή, σύμφωνα με την απόφαση, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και σε 94 προϊόντα τροφίμων που εξαιρέθηκαν ήδη.

Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στην παράλογη και εμμονική απόφαση των φιλοαμερικανικών καθεστώντων του Κόλπου για αύξηση της παραγωγής τους, με σκοπό να χτυπηθεί η οικονομία της Ρωσίας.

Μόνο που η Ρωσία που είναι ο σιτοβολώνας του πλανήτη και διαθέτει όλες τις πρώτες ύλες στο έδαφός της, ώστε να μπορεί να ζήσει ακόμα και σε πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο και λόγω της τεχνολογικής της υπεροχής είναι σε θέση να κατασκευάσει ή και να αντιγράψει τα πάντα, ενώ αντίθετα οι αραβικές χώρες το μόνο που διαθέτουν σε αφθονία είναι... η άμμος της ερήμου.

Οι δε ΗΠΑ έχουν πυροβολήσει τα "πόδια" τους καθώς έχουν σοβαρά προβλήματα και οι κλασικές εταιρείες πετρελαίου, ενώ οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει.

Σημειώνεται ότι ένα βαρέλι σχιστολιθικού πετρελαίου απαιτεί 70-80 δολάρια για την εξόρυξή του.

Οι Αμερικανοί ποντάρουν ότι η Ρωσία θα καταρρεύσει πρώτη, αλλά με ένα χρέος της τάξεως του 17%, μια κλειστή αυτάρκη οικονομία όπως η ρωσική και έναν σκληρό λαό από πίσω, που έχει μάθει να τρώει και "πέτρες" όταν χρειάζεται, αυτό φαντάζει ανεδαφικό.

Αντίθετα οι ΗΠΑ έχουν ένα υπέρογκο χρέος 18 τρισ.δολαρίων και έναν πολύ καλομαθημένο λαό που αντιδρά ακόμα και στην πιο μικρή μείωση του βιοτικού του επιπέδου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ραγδαία και σε τόσο μεγάλη κλίμακα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι βιώσιμη, πολλές επενδύσεις θα αποτύχουν, αν ακυρωθούν πολλά έργα στον κλάδο της ενέργειας, η προσφορά θα υποχωρήσει απότομα και οι τιμές θα εκτοξευτούν. 

Ο επικεφαλής της Ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni Spa, Claudio Descalzi πριν έξι μήνες δήλωσε: “Εάν ο OPEC δεν αντιδράσει ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου, υπάρχει ο κίνδυνος μελλοντικά οι τιμές να εκτοξευτούν ακόμα και πάνω από 200 δολάρια το βαρέλι”. 

Ενώ συνέχισε λέγοντας: “Χρειαζόμαστε σταθερότητα. Ο OPEC πρέπει να αναλάβει ρόλο κεντρικής τράπεζας ώστε να σταθεροποιεί τις τιμές και οι επενδύσεις να συνεχίζονται κανονικά”. 

Οι εκτιμήσεις του ιδίου ήταν οτι οι τιμές θα διατηρηθούν χαμηλά για τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται σήμερα.

Όμως σημασία έχει η προπαγάνδα και η παρουσίαση του "άσπρου ως μαύρου", γιατί ο μέσος νους εκφοβίζεται εύκολα λόγω άγνοιας. 

Δεν είναι τυχαίο που καθημερινά τα εγχώρια ΜΜΕ με μηδενικά επιχειρήματα προσπαθούν να προβάλουν ότι προβλήματα αντιμετωπίζει η Ρωσία και γενικώς οποιοσδήποτε στέκεται ενάντια στην αμερικανική ηγεμονία ώστε ο ελληνικός λαός να μην προσδοκά κανενός άλλου την βοήθεια πέραν των δυναστών του στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ.

Οι αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης έχουν δανειστεί τεράστια ποσά, και θέτουν σε κίνδυνο εκ νέου το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα καθώς δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν παράγοντας πετρέλαιο με ζημία.

Έντεχνα όλα τα δυτικά και εγχώρια ΜΜΕ προσπαθούν να περάσουν την εικόνα ότι οι ΗΠΑ είναι το "αφεντικό", ο πραγματικός κερδισμένος όμως ήταν μέχρι πριν λίγο η Σ.Αραβία, διότι τα δικά της κοιτάσματα επειδή είναι κοντά στις ακτές της παράγονται φθηνότερα και συνεχίζουν να έχουν μεγάλα κέρδη ακόμα και με χαμηλές τιμές. Τώρα όμως έχει αρχίσει να ζορίζεται και αυτή.

Με χαμηλές τιμές δημιουργείται πρόβλημα πρωτίστως στις ΗΠΑ οι οποίες παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο με τιμή 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή πώλησης έπεσε μέχρι και κάτω από τα 40 δολάρια, τιμή χαμηλότερη από το “break even”(Νεκρό σημείο) για την κερδοφορία για 37 στις 38 πηγές σχιστολιθικού πετρελαίου, σύμφωνα με το New Energy Financy του Bloomberg!

Κατά τα στοιχεία του Μπλούμπεργκ, 61 από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει χρέος 199 δισεκατομμυρίων!

Στην πραγματικότητα στη διεθνή σκηνή έχουμε τώρα το φαινόμενο μιας επισώρευσης πολέμων: τον ψυχρό πόλεμο Δύσης εναντίον Ρωσίας, τον θερμό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων στην Ουκρανία, στη Συρία, το Ιράκ, και τώρα στην Υεμένη, τον ατέρμονα πλέον και ολοένα διευρυνόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ο οποίος έχει καταντήσει ανέκδοτο καθώς βλέπουμε τις ΗΠΑ να στεκονται δίπλα στις Σαουδική Αραβία και Κατάρ που έχουν δημιουργήσει και χρηματοδοτήσει ISIL και Κατάρ, τον νομισματικό πόλεμο Κίνας-Ρωσίας-BRICS κατά της κυριαρχίας του δολαρίου και τον πόλεμο του πετρελαίου.

Ο πόλεμος όμως του πετρελαίου τείνει να καταστρέψει την πλειοψηφία των αμερικανικών εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου κάτι που στο μεσοπρόθεσμο μέλλον μπορεί να επιφέρει άνοδο της τιμής του πετρελαίου μέχρι και στα 200 δολάρια το βαρέλι. 

Προς το παρόν η Σαουδική Αραβία κρατά ψηλά την παραγωγή της ακριβώς για να καταστρέψει τους σχιστολιθικούς ανταγωνιστές της κρατώντας με νύχια και με δόντια το μερίδιό της, αλλά και ικανοποιώντας το "βαθύ" αμερικανικό κράτος που πάντα έχει άλλα σχέδια από το "επίσημο" αμερικανικό κράτος.

Οι ΗΠΑ "τυφλωμένες" από το προκατειλημμένο "μίσος" κατά της Ρωσίας (δεν αντέχει ο αμερικανικός ψυχισμός ανταγωνιστές στην παγκόσμια κυριαρχία) συνεχίζουν ακάθεκτες την υπερπαραγωγή πετρελαίου αν και τώρα που βλέπουν τη ρωσική οικονομία να έχει σταθεροποιηθεί και να έχει ανεξαρτητοποιηθεί ακόμα περισσότερο διαβλέπουν ότι έχουν προχωρήσει σε στρατηγικά λάθη, που μπορεί σύντομα να τους στοιχίσουν πολύ.

Η δε Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι θα εξουδετερώσει έτσι και το Ιράν, όμως και αυτό έχει έτσι και αλλιώς προσαρμοσμένη κλειστή οικονομία, και έχει μάθει να αντέχει σε "άνυδρες" περιόδους.

Ο οικονομικός proxy war που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με αιχμή την Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου τα οποία έριξαν τις τιμές πετρελαίου γύρισε μπούμερανκ καθώς το ΔΝΤ τις προειδοποιεί πως βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή η Ρωσία αποφάσισε οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να γίνονται σε ρούβλια, ένα ακόμη χτύπημα κατά του δολαρίου!

Η πολιτική μείωσης των τιμών πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμα της Σ.Αραβίας να εκτοξευτεί στο 20% το 2015 από 3,4% το 2014 και η χώρα να εκδώσει για πρώτη φορά μονοετή ομόλογα.

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση του πολέμου στην Υεμένη, των ισλαμιστών στη Συρία, το γεγονός ότι το 90% των εσόδων της προέρχεται από το πετρέλαιο με τις τιμές να έχουν πέσει κατά 50% εξαφανίζουν το αποθεματικό των 650 δισ. που διέθετε!

Και το πιο σημαντικό: Οι οικονομίες των χωρών αυτών εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο την ίδια στιγμή που η Ρωσία σύναψε τεράστιες οικονομικές συμφωνίες με την Κίνα ενώ διαθέτει και έσοδα από μια αμυντική βιομηχανία...

"Αν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου παραμείνουν όπως έχουν γύρω στα 50 δολ. το βαρέλι, τότε τα κράτη του Κόλπου θα έχουν ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον" τονίζει ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Bruno Versailles.

"Τα επόμενα πέντε χρόνια ή ακόμη και λιγότερο, τα κράτη του Κόλπου θα έχουν χρεοκοπήσει αν η τωρινή τάση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου συνεχιστεί" λέει ο οικονομολόγος.

Ασφαλώς, μια χώρα μπορεί να διαλέξει να τυπώσει περισσότερο χρήμα αλλά αυτό θα οδηγούσε στην υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Παρόλ΄αυτά τα κράτη του Κόλπου δεν μπορούν καν να κάνουν αυτή την επιλογή.

"Το τύπωμα χρήματος δεν είναι επιλογή, τα κράτη του Κόλπου είναι συνδεδεμένα με το αμερικανικό δολάριο" τονίζει ο οικονομολόγος του ΔΝΤ.

"Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και το Μπαχρέιν παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους από τις εξαγωγές πετρελαίου. Συνεπώς αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο χρεοκοπίας. Οι οικονομίες αυτών των χωρών δεν μπορούν να βασιστούν σε άλλες βιομηχανίες για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους σε θετική τροχιά" εξηγεί ο Versailles.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου