Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Παναγιώτης Λαφαζάνης: "Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει μέλλον"


Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης,  υπερασπίζεται την άποψή του γιατί πρέπει η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη. Προβλέπει ότι η χρεοκοπία είναι θέμα χρόνου και ότι το ασφαλιστικό δεν θα περάσει. Τι λέει για την συνέντευξη Βαρουφάκη, για τις δηλώσεις Στουρνάρα, για τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει εντολή στην ΕΥΠ να φυλάξει το νομισματοκοπείο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πετάει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο στενό του επιτελείο, στον Νίκο Παππά και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μιλάει τέλος για την εκλογή Μητσοτάκη στην Ν.Δ και για τις πιθανότητες να συνεργαστεί τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα. Για την Οικουμενική, τις εκλογές.

Βρεθήκατε εκτός Βουλής. Την μία ημέρα ήσασταν η μία από τις δύο κυρίαρχες απόψεις στο κυβερνητικό κόμμα και την άλλη ήσασταν εκτός Βουλής...

Είμαστε εκτός Βουλής αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι παίζουμε έναν πολιτικό ρόλο σαν να είμαστε στην Βουλή και μάλιστα με ισχυρή παρουσία. Υπάρχει ένα παράδοξο. Είμαστε το μόνο κόμμα που ασκεί πραγματική αντιμνημονιακή αντιπολίτευση με έντονη δράση στην κοινωνία και βρισκόμαστε εκτός βουλής.

Είναι και το ΚΚΕ αντιμνημονιακό...

Το ΚΚΕ δεν είναι ακριβώς αντιμνημονιακό. Το ΚΚΕ λέει ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι πλαστό και ότι η λύση στην ελληνική πραγματικότητα είναι η ''σοσιαλιστική επανάσταση''. Εμείς θέλουμε να απαντήσουμε στο κεντρικό διακύβευμα των ημερών που είναι η ακύρωση των μνημονίων. Να μπει η χώρα σε μία αντιμνημονιακή τροχιά, στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να έχουμε την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, στον τόπο και η οποία μπορεί να έχει σοσιαλιστικό ορίζοντα. Το ΚΚΕ δεν βλέπει την ανάγκη αυτής της άμεσης αντιμνημονιακής διεξόδου, όπως δεν βλέπει και την έξοδο από την Ευρωζώνη, η οποία είναι καταστροφή, κατά τον κ. Κουτσούμπα.

Ενώ εσείς;

Εμείς θεωρούμε την έξοδο από την Ευρωζώνη μαζί με την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος ως την μόνη διέξοδο για την χώρα.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν κρύβει ακόμη και εθνικούς κινδύνους;

Νομίζω ότι τους μεγαλύτερους εθνικούς κινδύνους τους περνάμε τώρα που είμαστε μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εθνικός κίνδυνος από το να καταστραφεί μία χώρα οικονομικά και κοινωνικά και αυτό γίνεται τώρα με τα μνημόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Κύπρο. Υπάρχουν πιέσεις για να επαναφερθεί ως λύση μία εκδοχή του σχεδίου Ανάν και μάλιστα μέσα στο 2016. Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τον λαό με δημοψήφισμα. Πάει να γίνει στην Κύπρο ό,τι ακριβώς έγινε και με το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα έβγαλε “όχι” και μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε “ναι”. Το σχέδιο τύπου Αναν, όμως, που θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν στην Κύπρο, σημαίνει παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία.

Και θα αποτραπεί αυτό με την έξοδό μας από την Ευρωζώνη;

Λέω ότι πάρα το γεγονός ότι είμαστε στην Ευρωζώνη έχουμε εθνικούς κινδύνους σαν κι αυτόν που διατρέχει η Κύπρος με το σχέδιο Ανάν. Η παραμονή μας στην Ευρωζωνή δεν παρέχει κανενός είδους ειδική ασφάλεια στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να έρθει η Γερμανία για να μας προστατεύσει, ό,τι και να συμβεί στα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό το οποίο υποτίθεται ότι θα έκανε η Ευρωζώνη ήταν ότι θα μας παρείχε οικονομική ασφάλεια, με την έννοια ότι θα είχαμε μία πορεία σύγκλισης με τις υπόλοιπες πιο ανεπτυγμένες χώρες. Δυστυχώς, όμως, η Ευρωζώνη κάθε άλλο παρά διασφαλίζει αυτή την σύγκλιση. Το αντίθετο, αυτή η γερμανική οικονομική φυλακή, αυτό το νομισματικό Ράιχ είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η χώρα έχει μπει σε μία καταστροφική οικονομική πορεία με άγνωστο τέλος.

Όταν φύγατε από την κυβέρνηση είπαν ότι έφυγαν οι ακραίοι κι ύστερα ήρθε ο συμβιβασμός. Πιστέψατε ποτέ ότι θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις;

Είχα πάντα ζωηρές επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να τηρήσει ως κυβέρνηση τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν δύο γραμμές, οι οποίες βρισκόντουσαν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Διαφωνούσα με τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα σε πάρα πολλά θέματα. Κυρίως όμως επέμενα στο ότι δεν θα μπορούσαμε να καταργήσουμε το μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη. Πίστευα ότι από την πρώτη στιγμή έπρεπε να κατατεθεί στις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά η εναλλακτική προοπτική της εξόδου από την Ευρωζώνη ως βιώσιμη επιλογή για την χώρα. Και έλεγα ότι χωρίς αυτή την εναλλακτική πρόταση, την οποία και έπρεπε βεβαίως να την εννοούμε, οι διαπραγματεύσεις θα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο. Θα γινόμασταν όμηροι των πιστωτών και στο τέλος θα μας επέβαλλαν την θέλησή τους και με τον χειρότερο τρόπο. Αυτή ήταν η άποψή μου. Και πριν γίνουμε κυβέρνηση ακόμη. Αλλά αυτή η άποψη δεν γινότανε δεκτή.

Αναθάρρησα όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάμε σε δημοψήφισμα, μετά από το ναυάγιο της πρότασης των 47 σημείων. Ήρθε από τις Βρυξέλλες και πρότεινε ο ίδιος δημοψήφισμα πάνω στην πρόταση Γιούνκερ. Δεν πίστευα ότι μετά από το δημοψήφισμα και το “όχι” του ελληνικού λαού οι πιστωτές θα κάνανε πίσω. Το θεωρούσα σχεδόν αδύνατο. Κατά συνέπεια θα ακολουθούσαμε αναγκαστικά μία πορεία εκτός Ευρωζώνης, εφόσον δεν θέλαμε να υποκύψουμε. Δυστυχώς δεν ήρθαν έτσι τα πράγματα. Το “όχι” πράγματι υπήρξε, αλλά κατά πρωτοφανή τρόπο, που είναι για να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έφερε το δημοψήφισμα, από την άλλη κιόλας μέρα του ''ΟΧΙ'', έκανε μία τρομακτική στροφή, υπέκυψε, συνθηκολόγησε στην ουσία, σε μία πρόταση που ήταν χειρότερη κι από την πρόταση Γιούνκερ.

Τι μεσολάβησε;

Δεν μπορώ να το εξηγήσω δεν μπορώ να το καταλάβω. Η ουσία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε την πλάτη στην λαϊκή ετυμηγορία και επέλεξε τον γερμανικό δρόμο.

Ο κ. Βαρουφάκης υπηρέτησε, κατά την γνώμη σας, την εντολή για μία σωστή διαπραγμάτευση;

Δεν θέλω να σχολιάσω ειδικά τον Γιάννη τον Βαρουφάκη. Αυτή την στιγμή είναι εκτός κυβέρνησης. Ασκεί με τον τρόπο του την δική του κριτική στο κυβερνητική έργο και στο μνημόνιο. Αυτό που μπορώ να πω σήμερα και που έχει μία σημασία είναι ότι τελικά την ευθύνη για την διαπραγμάτευση την είχε ο Αλέξης ο Τσίπρας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία με τον Τσίπρα, όπως είναι ευνόητο και εύλογο και δεν μπορεί να έκανε κινήσεις που να μην ήταν γνωστές στον πρωθυπουργό. Κι αν δεν ήταν άμεσα γνωστές γινότανε γνωστές εκ των υστέρων.

Επομένως, έπαιρνε ο πρωθυπουργός την ευθύνη για τους χειρισμούς του Γιάννη του Βαρουφάκη.
Αυτό που χρειάζεται, ίσως, να υπογραμμίσω είναι ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν πήρε ποτέ θέση κατά του ευρώ. Κι ούτε υποστήριξε άμεσα ή έμμεσα την θέση να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να βρεθεί λύση με μία πορεία εκτός Ευρωζώνης. Κι αυτή ήταν μία βασική διαφωνία δική μου με τον Γιάννη Βαρουφάκη. Και φυσικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ποτέ σοβαρά ως θέμα την έξοδο από την Ευζωζώνη. Δεν θέλω να διαψεύσω κανέναν, εγώ όμως και με βάση την επαφή που είχα με τον Τσίπρα και τις πάρα πολλές συγκρούσεις που είχαμε μεταξύ μας για την Ευρωζώνη και το ευρώ, δεν διέκρινα ούτε μία στιγμή ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας ήταν διατεθειμένος να ανοίξει την θεματολογία εξόδου από την Ευρωζώνη. Όχι μόνο ο Τσίπρας, αλλά και η περί αυτόν ομάδα. Ήταν προσηλωμένοι στο ευρώ. Φανατικά προσηλωμένοι στο ευρώ. Αδικαιολόγητα φανατικά προσηλωμένοι στο ευρώ. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα. Είναι μέσο. Δεν είναι αυτοσκοπός, όπως έγινε για τον Τσίπρα και την ομάδα του.

Ξέρατε για το σχέδιο Χ ή το μάθατε κι εσείς από την συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη;

Δεν ήξερα κάτι σχετικά και το λέω ειλικρινώς. Δεν ήξερα παρά το γεγονός ότι είχα πολύ στενή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα σε όλη εκείνη την περίοδο και είχα κι ένα οικονομικό υπουργείο. Δεν ήξερα και αν με ρωτάγατε θα σας έλεγα τότε ότι δεν πίστευα ότι υπήρχε σχέδιο Β, ούτε σχέδιο Χ, ούτε σχέδιο Ζ, ούτε οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα αμφισβητούσε την μία, μοναδική και καθαρή επιλογή, εκείνη της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τώρα! Δεν θέλω να διαψεύσω τον Γιάννη τον Βαρουφάκη και να πω ότι δεν είναι ειλικρινές αυτό που ισχυρίζεται. Υπάρχει ενδεχόμενο να είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, σε έναν άλλο κύκλο μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη. Εμένα αν μου το λέγατε τότε θα το αρνιόμουν, επειδή ακριβώς ήμουν ήδη σε συνεχή σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του ευρώ και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ουδέποτε μου είχε κάνει λόγο για ένα τέτοιο σχέδιο. Δεν μου είπε, ας πούμε, κοίταξε να δεις, εντάξει δεν έχω σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, έχω όμως σχέδιο για παράλληλο νόμισμα ή για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Αυτό δεν μου το είχε πει ποτέ. Από την άλλη δεν θέλω να αμφισβητήσω τον Γιάννη τον Βαρουφάκη. Μπορεί να υπήρχε ένα σχέδιο που να μην ήταν γνωστό σε εμένα ή στα θεσμικά κυβερνητικά όργανα

Θα σας έχουν ρωτήσει πολλοί άνθρωποι για το θέμα του νομισματοκοπείου.

Α, βέβαια!

Και ποια είναι η απάντησή σας στα όσα ακούστηκαν;

Αποτελεί ένα ωραίο κατασκοπευτικό – αστυνομικό στόρι, γαργαλιστικό και με υπερβολική δόση φαντασίας. Μένω έκπληκτος. Εδώ έχουμε ένα είδος κατασκοπευτικού σήριαλ που έχει μέσα από όλα. Έχει νομισματοκοπείο, έχει ΕΥΠ τώρα τελευταία, έχει πρωθυπουργό, έχει έναν υπουργό που αντιδικεί με τον πρωθυπουργό και κάπου δεν τα βρίσκουνε, έχει διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έχει δισεκατομμύρια, έχει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πολλά πράγματα! Αλλά είναι εκτός πραγματικότητας! Είναι ανόητο να πιστέψει κανείς ότι εγώ θα μπορούσα να σκεφτώ να καταλάβουμε το νομισματοκοπείο ή να κάνουμε... ριφιφί! Η έξοδος από το ευρώ ήταν για μένα μία πολιτική επιλογή, όχι μία αστυνομική επιλογή.

Ο κ. Στουρνάρας, έχει κάνει κι αυτός δηλώσεις

Εντυπωσιακό! Διότι υποτίθεται ότι ένας διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πρέπει να είναι προσεκτικός. Τον προκαλώ κι από εδώ! Να μας καταθέσει – και πρέπει να το κάνει αλλιώς είναι μέγας συκοφάντης- να μας πει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που είχε για να στηρίξει αυτά τα οποία είπε. Ότι εγώ δηλαδή θα μπορούσα να πάω να κάνω κατάληψη του νομισματοκοπείου. Κι ότι προκειμένου να προστατεύσει το νομισματοκοπείο έκανε αυτά που έκανε. Συσκέψεις με πρώην πρωθυπουργούς, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα οποία όλα αυτά είναι λειτουργίες παρακράτους παράκεντρου, παραεξουσίας και ξεφεύγουν πλήρως από κάθε αρμοδιότητά του. Αν είχε τέτοιες πληροφορίες έπρεπε αρμοδίως να τις καταθέσει σε αυτούς που είχαν την αρμοδιότητα, σύμφωνα με τον Νόμο, να προστατεύσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του νομισματοκοπείου.

Να μας πει και ο πρωθυπουργός την θέση του για το θέμα της ΕΥΠ και με αφορμή αυτά που γράφτηκαν από την ιστοσελίδα του Κούλογλου, ο οποίος είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να γράφονται αυτά τα πράγματα έτσι. Να μας πει κι αυτός ποιος του έδωσε την πληροφορία.

Ως δημοσιογράφος δεν συμφωνώ με την πρότασή σας, οι πηγές προστατεύονται

Όταν είναι κανείς δημοσιογράφος πρέπει να μπορεί να στηρίξει αυτό το οποίο λέει. Όταν αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός διέταξε την ΕΥΠ να φυλάσσει το νομισματοκοπείο εμπλέκονται αυτόματα δύο πρόσωπα. Ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της ΕΥΠ. Αυτοί δεν πρέπει να πάρουν θέση; Ρωτάω ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα. Διέταξε τον διοικητή της ΕΥΠ να φυλάξει το νομισματοκοπείο; Ρωτάω τον διοικητή της ΕΥΠ. Δεν μπορούν να κρύβονται και να σιωπούν. Κι έστειλε ο διοικητής της ΕΥΠ ανθρώπους να φυλάξουν το νομισματοκοπείο; Με ποια αρμοδιότητα το έκανε; Κι ο Προκόπης Παυλόπουλος πρέπει να τοποθετηθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να τον εμπλέκει ο κ. Στουρνάρας σε μία τέτοια υπόθεση. Να μας πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχει συνομιλήσει με τον κ. Στουρνάρα γι αυτά τα θέματα; Και τι είπαν και τι διαμόρφωσαν; Μαζί διαμόρφωσαν κάποιο ''τείχος''; Απέναντι σε ποιον; Και να μας πουν οι πρώην πρωθυπουργοί που συμμετείχαν στην σύσκεψη. Ποιοι ήταν. Θα πρέπει να τους ονοματίσει ο κ. Στουρνάρας και να πάρουν θέση. Αυτές είναι παραθεσμικές λειτουργίες που θίγουν την καρδιά της Δημοκρατίας.

Eμφανιστήκατε, επίσης, ως ρωσόφιλος

Δεν είμαι ούτε ρωσόφιλος, ούτε αμερικανόφιλος, ούτε κάτι άλλο. Αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα. Σε αυτή την χώρα έχουμε μεγαλώσει, πιστεύω στις δυνατότητες του ελληνικού λαού κι αυτό που θέλω να κάνω είναι να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις και με κάθε τίμημα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Από αυτή την σκοπιά και μόνο είπα ότι η Ελλάδα χρειαζότανε μια ειδική στρατηγική σχέση με την Ρωσία, στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα. Η ειδική στρατηγική αυτή σχέση είναι ένα αντίβαρο στην εξάρτηση της χώρας μας από την Δύση. Θα μπορούσε αυτή η σχέση να λειτουργήσει εξισορροπητικά, προκειμένου να ασκήσουμε μία πιο ανεξάρτητη εξωτερική και οικονομική πολιτική.

Δεν το ήθελαν οι Αμερικάνοι. Εμένα με πίεσαν αφόρητα για να μην προχωρήσουμε σε αυτή την σχέση με την Ρωσία και ειδικά στο θέμα του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, αλλά δεν μπόρεσαν να με εμποδίσουν. Και δεν μπορούσαν να μας κάνουν κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα βλαπτικό αν εμείς προχωρούσαμε στον αγωγό. Αν διαμορφώναμε τετελεσμένα γεγονότα θα άλλαζε η σελίδα για την Ελλάδα. Και θα ήταν υποχρεωμένοι να μας δουν διαφορετικά. Και οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί. Δυστυχώς όμως το μνημόνιο έκοψε αυτό τον δρόμο.

Να επιστρέψουμε στο σήμερα. Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τους διορισμούς συγγενών στο δημόσιο...

Δεν είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση που θέλει να δείξει ένα αξιόπιστο και διαφανές πρόσωπο στην κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο συγγενής είναι άχρηστος, αλλά αυτό δεν αρκεί. Όπως λέμε, η γυναίκα του Καίσαρος δεν φτάνει να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται ότι είναι τίμια.

Βλέπετε εκλογές;

Δεν το αποκλείω το 2016 να είναι και έτος εκλογών. Εγώ δεν βλέπω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει μέλλον. Το αντίθετο θα έλεγα. Ενδεχομένως να είναι και θέμα μηνών η ύπαρξή της. Το ασφαλιστικό δεν θα περάσει. Στην κοινωνία, όχι στην Βουλή. Αλλά αν δεν περνάει στην κοινωνία, πως θα περάσει στη Βουλή; Ακόμη κι αν περάσει από την Βουλή, που δεν το βλέπω εύκολο, πως θα το εφαρμόσουν; Θα καταρρεύσει η κοινωνία μας. Δεν θα έχει έσοδα το ασφαλιστικό σύστημα, επειδή θα έχουμε μαζική έξοδο από τα επαγγέλματα και μαζική έξοδο των αγροτών από τα χωράφια. Αυτά είναι εντελώς τρελά! Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα κοινωνικό τείχος απέναντί της, οι βουλευτές δεν θα μπορούν σε λίγο να πηγαίνουν στα σπίτια τους και έχεις τους πιστωτές να λένε από την άλλη ότι αυτά δεν είναι αρκετά! Είπαν μας φέρατε γάτα, εμείς θέλαμε γελάδα. Και πιέζουν για ακόμη περισσότερα μέτρα. Είναι αδιέξοδο. Δεν πρόκειται να βγει η πορεία.

Θα με ρωτήσετε τι μπορεί να γίνει. Ένα ενδεχόμενο μπορεί να είναι οι εκλογές, το άλλο να πάμε σε ένα πιο διευρυμένο πολιτικό σχήμα, με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Λεβέντη. Ή να έχουμε και μία Οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας κι ίσως με ένα τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό. Θεωρώ πολύ πιθανό να έχουμε εξελίξεις. Και σύντομα...

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αλλάζει τα δεδομένα;

Πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν. Ο Μεϊμαράκης φαινότανε πιο συναινετικός απέναντι στην κυβέρνηση και μπορεί ενδεχομένως το κλίμα αυτό να το διαμόρφωνε η Καραμανλική πτέρυγα που τον υποστήριζε ή κάποιοι από τους Καραμανλικούς. Δεν είναι βέβαιος αν ο ίδιος ήταν τόσο πολύ διατεθειμένος να προχωρήσει σε συναινετικά παιγνίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Δεν το ξέρω. Έχω ένα ερώτημα. Από την άλλη πλευρά ο Μητσοτάκης πόνταρε στο ότι θα έκανε στιβαρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα κι αυτό του έδωσε πόντους. Δεν ξέρω, όμως, κατά πόσο αυτό θα εκφραστεί στην πράξη . Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στην σκληρή νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έχει δείξει όλη η πορεία του μέχρι τώρα.
Γι' αυτό είπα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είναι αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιπολίτευση θα είναι μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ παρεκκλίνει από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Αλλιώς θα είναι συμπολίτευση και το δεξί χέρι του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα για να εφαρμόσει με συνέπεια το τρίτο μνημόνιο. Κι εκεί που θα εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως δήθεν αντιπολίτευση θα είναι περισσότερο για να διατηρεί το μνημονιακό σύστημα κάποια εναλλακτική προς την κοινωνία. Αλλά επί της ουσίας ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στο τρίτο μνημόνιο και δεν θέλει να έχει. Εκτός αν πάμε στην λογική των ισοδυνάμων. Να μην σας κόψω το δεξί πόδι και να σας κόψω το αριστερό. Βλέπω τώρα πως ο Μητσοτάκης που δυσανασχετεί με το ασφαλιστικό της κυβέρνησης. Τι προτείνει; Αν δεν ήθελε μνημόνιο να το καταλάβω. Θα έκανε μία άλλη επιλογή. Αλλά αν λέει ότι το τρίτο μνημόνιο πρέπει να το εφαρμόσουμε, πρέπει να μας πει που θα βρεθούν οι πόροι για τον περιορισμό των ασφαλιστικών δαπανών που προβλέπει το μνημόνιο.

Δεν είναι ο Μητσοτάκης αντιπολίτευση στον Τσίπρα. Πολιτικά συνεταιράκια είναι. Κι αυτό δείχνει και η πώληση του ΟΛΠ από την κυβέρνηση με την οποία συμφωνεί και πανηγυρίζει ο ''αντιπολιτευόμενος'' Μητσοτάκης. Μέγα σκάνδαλο η πώληση του ΟΛΠ. Μαζί στο σκάνδαλο και στο ξεπούλημα της χώρας Τσίπρας και Μητσοτάκης. Η πώληση αυτή γίνεται με μηδέν τίμημα και με προίκα το ΕΣΠΑ με το οποίο οι Κινέζοι θα κάνουν τις επενδύσεις. Να σας πω και κάτι άλλο. Δεν θα πληρώσουν ούτε καν το ευτελές τίμημα που προσέφεραν. Γιατί; Ο ΟΛΠ είχε σύμβαση με την Cosco για τις προβλήτες 2 και 3. Και με βάση αυτή την σύμβαση η Cosco θα έπρεπε να πληρώνει στον ΟΛΠ ετήσιο μίσθωμα. Τώρα που παίρνει η Cosco τον ΟΛΠ το τίμημα αυτό θα πηγαίνει στον ευατό της και όχι στο δημόσιο. Με τα λεφτά που θα έδινε τα επόμενα χρόνια ως μίσθωμα θα πληρώσει τώρα το ελληνικό δημόσιο για να αγοράσει όλο το λιμάνι του Πειραιά! Είναι αυτές συμφωνίες; Ο Πειραιάς θα γίνει China Town. Λαθρεμπόριο, ασυδοσία, εργασιακός μεσαίωνας, μαϊμού μεταποιητικά προϊόντα.

Ποιες πιστεύεται ότι είναι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους Έλληνες ολιγάρχες;

Εδώ η κυβέρνηση έχει κάνει έναν μεγάλο συμβιβασμό με την εγχώρια ολιγαρχία και ιδιαίτερα με την διαπλεκόμενη. Κι αυτήν τη στιγμή κάνει και ένα παζάρι για τις άδειες με όλο το τηλεοπτικό στερέωμα. Παζάρι στο οποίο παίζεται ένα παιγνίδι που αφορά τη δυνατότητα η κυβέρνηση να αποκτήσει στήριξη από το τηλεοπτικό καθεστώς της χώρας. Κι εδώ βλέπουμε τον ρόλο που παίζει το επιτελείο του Μαξίμου και ιδιαίτερα ο κ. Παππάς. Είδα με έκπληξη να ορίζει και πόσες άδειες χωράει το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο. Είναι δυνατόν ένας υπουργός να καθορίζει τον αριθμό των αδειών; Πρέπει να υπάρχει ένα αντικειμενικό, αντιπροσωπευτικό – θεσμικό όργανο που θα κάνει προτάσεις και με βάση μελέτες. Από εκεί και πέρα δεν καταλαβαίνω κάτι. Μπορεί μία κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε μία οποιαδήποτε αγορά και να λέει στην Χαλυβουργεία να υπάρχουν 2 επιχειρήσεις, στον άλλο κλάδο 4, σε εκείνον 2. Νομίζει, λοιπόν, κάποιος ότι χωράνε 3 ή 4 άδειες. Και τι τον πειράζει να υπάρξουν 10; Στο τέλος θα μείνουν όσοι αντέξουν. Θα αγωνιστούν, θα ανταγωνιστούν κι όποιος αντέξει.

Σας βρίσκω φιλελεύθερο!

Όχι! Ομιλώ με τη λογική! Τότε να πούμε ότι κάνουμε μία κρατική τηλεόραση κι ότι είναι αρκετή. Ότι θα έχουμε πλουραλιστική ενημέρωση μέσα από εκεί και τελείωσε! Όταν όμως λες, δεν είμαι εγώ που το λέω, ότι δίνεις άδειες επειδή έχουμε αγορά τηλεοπτική, πως μπορείς να ορίσεις τον αριθμό των αδειών από τα πάνω; Γιατί να ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ μήπως έχει τηλεόραση και κάποιος άλλος, που δεν θα μπορεί να ... επιβιώσει; Για να μην υπάρξει, τάχα, διαπλοκή; Δηλαδή, όσο λιγότερες είναι οι άδειες της τηλεόρασης, τόσο προφυλάσσεται περισσότερο η χώρα από τη διαπλοκή; Aυτό είναι μέγα λάθος και αυταπάτη.

Πως βλέπετε να εξελιχτεί η κατάσταση στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια;

Οι κυρίαρχοι κύκλοι επιλέγουν το μνημονιακό δρόμο για να διατηρήσουν υποτίθεται τη χώρα στο ευρώ.
Εγώ δεν βλέπω ότι η χώρα μπορεί τελικά να παραμείνει στην Ευρωζώνη όσα μνημόνια και αν εφαρμοσθούν. Είναι αδύνατον αυτό. Ούτε βλέπω ότι η Ελλάδα με τα μνημόνια μπορεί να αποφύγει την χρεοκοπία. Και τα δύο έρχονται. Είναι πλέον θέμα χρόνου. Αντί να αφήσουμε να οδηγηθούν εκεί τα πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με μία οικονομία κατεστραμμένη και μία κοινωνία εξαθλιωμένη, πρέπει να δράσουμε τώρα. Και με δική μας πρωτοβουλία να αναλάβουμε έναν τολμηρό δρόμο εξόδου από την Ευρωζώνη και διακοπής της πληρωμής του χρέους, διεκδικώντας έτσι την διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του. Κι' αυτό για να μπορέσουμε να ανασάνουμε και να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα διεξόδου και ανασυγκρότησης. Αν δεν το κάνουμε αυτό, η χώρα θα φτάσει σε όρια εξαφάνισης και ίσως οι εθνικές συνέπειες να είναι πολύ τραγικές και αμετάστρεπτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου