Η κυβέρνηση ζητά να παραχωρηθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις προκειμένου να μετατραπούν σε προσφυγικούς οικισμούς για να φιλοξενηθούν σε αυτές πρόσφυγες και λαθρομετανάστες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά συνολικά 40 χώρους για να κτιστούν ισάριθμες πόλεις και κωμοπόλεις!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με επιστολή κάνει έκκληση στα φιλάνθρωπα συναισθήματα και στην ευαισθησία και αλληλεγγύη των τραπεζών μπροστά στο δράμα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην πατρίδα μας.
Όπως αναφέρει, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και παράλληλα την αντιευρωπαϊκή στάση κάποιων χωρών (που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και κλείνουν τα σύνορά τους).
Ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει τις επείγουσες ανάγκες στέγασης και σίτισης των προσφύγων και ζητά από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών τη θετική της εισήγηση προκειμένου να τεθούν άμεσα στη διάθεση της κυβέρνησης οι κατασκηνώσεις για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει ακόμα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μετά το κλείσιμο των συνόρων και όσο αυξάνεται διαρκώς ο πληθυσμός των προσφύγων.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα και από την σοκαριστική παραδοχή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα πως το προσφγυγικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα επιλυθεί σε λίγους μήνες.
Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το προσφυγικό είναι ένα θέμα που οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.
Και με δεδομένο πως τα σύνορα είναι κλειστά στην Ειδομένη όπου έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρει χώρους φιλοξενίας.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε σήμερα επίσημα από τους δήμους όλης της χώρας να υποδείξουν στην κυβέρνηση χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και χώρους όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να του υποδείξουν οι δήμοι όλης της χώρας.
Το αίτημα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου ήταν παρών.
Όπως είπε ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του, «κατά την άποψή μου το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο και προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης».
Όσο η Ειδομένη παραμένει κλειστή «και μέχρι να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας και κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους», συνέχισε.
Αυτή τη στιγμή το υπουργείο υλοποιεί σχέδιο «για πρόχειρη φιλοξενία, αμέσως μετά όμως, αφού μαζευτούν από τους δρόμους, θα υπάρξει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Πέρα από σαφές σχέδιο που θα απαιτούσε η εν λόγω πρόταση να συνοδεύεται όχι μόνο από συγκεκριμένο χρονικό όριο διαμονής των προσφύγων (καθώς ουδέν μονιμότερον του προσωρινού), θα έπρεπε να συνοδεύεται και από προβλέψεις υγιεινής και ασφάλειας για την κατοπινή χρήση των κατασκηνώσεων από παιδιά.
Σημειώνεται ότι οι παιδικές κατασκηνώσεις των τραπεζών (και προφανώς και άλλων επαγγελματικών κλάδων στους οποίους επίσης δεν αποκλείεται να ζητηθεί η παραχώρησή τους για φιλοξενία προσφύγων), απευθύνονται στα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά.
Το δικαίωμα για δωρεάν διακοπές ενός δεκαπενθημέρου μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, αποτελεί παροχή προς τον εργαζόμενο, την οποία αυτός καλύπτει με τις ασφαλιστικές εισφορές του και επιπλέον κάνει χρήση της με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Πάντως ιδιαιτέρα στοργικός και με ζεστά λόγια προς τους πρόσφυγές και τους λαθρομετανάστες εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια επισκέψεως του στην Θάσο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι διαψεύστηκαν οι φωνές των ακροδεξιών σε Ελλάδα και Ευρώπη που ήθελαν οι πρόσφυγες να επιδίδονται σε πλιάτσικο στη χώρα μας, ενώ τόνισε πως «έτσι πολεμούν οι ΕΔ σε καιρό ειρήνης κτίζοντας καταυλισμούς για μουσουλμάνους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει πάρει "πάνω του" ολόκληρο το προσφυγικό, κτίζει σε ολόκληρη την Ελλάδα πόλεις και κωμοπόλεις σε πρόσφυγες και λάθρο και στηρίζει την πολιτική του ανέλιξη στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Στο περιοδικό PRONEWS που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα (διαβάστε σχετικά εδώ) μπορείτε να βρείτε σημαντική ανάλυση για το πώς προδιαγράφεται το πολιτικό μέλλον του Π Καμμένου.
Πιο συγκεκριμένα ο υπυοργγός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:
“Από την ημέρα που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έπειτα από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής και του Πρωθυπουργού, ανέλαβε τις προετοιμασίες των πέντε hot spot, των relocation centers και των κέντρων φιλοξενίας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις απέδειξαν ότι όπως σε καιρό πολέμου, πολεμούν έτσι σε καιρό ειρήνης πραγματοποιούν το κοινωνικό έργο” σημείωσε και προσέθεσε:
“Ο Πρωθυπουργός, στις 7 Μαρτίου που θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο των αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την Ελλάδα έτοιμη όσον αφορά τη συνεργασία του κράτους, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της ΕΕ, των ΜΚΟ και αυτή την υποχρέωση της χώρας να συμμετέχει στο προσφυγικό.
Την ίδια στιγμή η συμφωνία που έγινε με το ΝΑΤΟ έχει μεγάλη σημασία κι αρχίζει πλέον να υλοποιείται- με προβλήματα όπως γνωρίζετε, αλλά με σαφή εντολή ομόφωνη όλων των κρατών, αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, από ανθρώπους που είναι θύματα πολέμου”.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε με έμφαση ότι μέχρι σήμερα διαψεύστηκαν όλες οι ακραίες φωνές των ακροδεξιών της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, που “λέγανε ότι οι πρόσφυγες θα κάνουν πλιάτσικο στη χώρα μας.
Αλλά βλέπετε ότι πρόκειται για μικρά παιδιά που κάποιοι θέλανε να πνίγουμε στο Αιγαίο. Αλλά, αντίθετα, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία έδειξαν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλοξενίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια χώρα η οποία διέσωσε αυτά τα παιδιά, αυτές τις οικογένειες. Παρόλο που είναι σε οικονομική κρίση, φιλοξένησε όλους που πέρασαν από την Ελλάδα.
Μην ξεχνάμε ότι πέρασαν 1.200.00 άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην κεντρική Ευρώπη.
Όταν λυθεί το προσφυγικό και αυτοί οι άνθρωποι γυρίσουν στις πατρίδες τους, πιστεύω ότι η ανάμνηση που θα τους μείνει είναι ότι σε αυτή η χώρα του πολιτισμού και της δημοκρατίας δεν επικράτησε ο ρατσισμός και η ξενοφοβία”.
Ο Καμμένος βρέθηκε σήμερα στο νησί της Θάσου προκειμένου να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης των εργασιών που απαιτούνται στο εγκαταλελειμμένο αυτοσχέδιο αεροδρόμιο στο Καζαβίτι του Πρίνου για τη δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης ενός πιστού αντιγράφου διπλάνου που επιχειρούσε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον Πρίνο.
Επίσης ταξίδεψε και στο Κιλκίς όπου η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, δίνει μεγάλο αγώνα για να κτίσει έγκαιρα τις τέσσερις προσφυγουπόλεις της περιοχής
Στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης στο Πολύκαστρο Κιλκίς έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής πάνω απο 300 σκηνές ενώ στο στρατόπεδο Μαζαράκη στο Χέρσο, άλλες τετρακόσιες. Σήμερα φιλοξενούνται 1250 και 1600 άτομα, αντίστοιχα. Οι δύο πόλεις θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν 2800-4000 και 4.500-6.000 ατομα, αντίστοιχα. Συνολικά, μαζί με τα γειτονικά Γιαννιτσά, θα φιλοξενηθούν κάπου 30.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστες, από τις 20.000 που υπολογιζόταν αρχικά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου