Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ζ.Κ. Γιούνκερ πριν το κρίσιμο Eurogroup: «Ξεκινούν οι συζητήσεις για το χρέος - H Ελλάδα θα μπεί σε σταθερή οικονομική ανάπτυξη»

της Μαρίνας Νικολάκη
Είναι φανερό πλέον ότι η Ελλάδα έχει και συμμάχους ανάμεσα στους πολλούς εχθρούς που έχει να αντιμετωπίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τουλάχιστον για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που την «καίει» γιατί χωρίς αυτό να γίνει βιώσιμο κάποια στιγμή οι Έλληνες θα «τραβάνε κουπί» αιώνια χωρίς ανάσα και δεν πρόκειται να δουν την απαιτούμενη ανάπτυξη όσες θυσίες ακόμα και να κάνουν. Και έχουν κάνει ήδη πολλές. Λίγες ώρες πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έδωσε το δικό του στίγμα για τη σκληρή διαπραγμάτευση και επισήμανε σε όλους τους τόνους (θέλοντας προφανώς να εισακουστεί από όλες τις πλευρές που θα συμμετάσχουν) πως η  Ελλάδα έχει ουσιαστικά πετύχει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πιθανής ελάφρυνσης χρέους.

«Είμαστε τώρα στην εποχή της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιεύσουν σήμερα οι εφημερίδες της Funke Mediengruppe, στη Γερμανία.

Οι δηλώσεις του Γιούνκερ έρχονται πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα τεθούν επί τάπητος το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το χρέος. «Θα ξεκινήσουμε τις πρώτες συζητήσεις για το πώς θα γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο μακροπρόθεσμα», ανέφερε για το θέμα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη πριν ξεκινήσουν οι σκέψεις για ελάφρυνση χρέους, όμως παρότι γίνονται συζητήσεις επί μήνες, οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κερδίσει ακόμη την υποστήριξη όλων των δανειστών της χώρας, κυρίως εξαιτίας των διαφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, που απαιτεί περισσότερα μέτρα, σχολιάζει ο Guardian.

Επίσης, τα λεγόμενα του Γιούνκερ έρχονται στον απόηχο της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να στηρίξουν το πακέτο μεταρρυθμίσεων των 5,4 δισ. ευρώ και να αφήσουν στην άκρη τις εκκλήσεις για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.  

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι αντιπαραγωγικό να περιμένουν να τον πετύχει η Αθήνα. Ομως, το ΔΝΤ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα.

Πριν από την επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών η Κριστίν Λαγκάρντ είχε απευθυνθεί στο Eurogroup, με τον ίδιο τρόπο, καλώντας τα μέλη του να ασχοληθούν με την ελάφρυνση χρέους, αλλά και ο Γερούν Νταίσελμπλουμ είχε τονίσει πώς στο Εurogroup της Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις, καθώς και ότι στόχος είναι μια πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών

Εκτός απροόπτου, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει πως θα κερδίσει ένα «αντίδωρο», μία ελάφρυνση χρέους, συνδεδεμένο πάντα όμως με μεταρρυθμίσεις. Τώρα αν πρόκειται για τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη αναλάβει να βγάλουμε εις πέρας ή για το νέο πακέτο προληπτικών μέτρων, θα δείξει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου