Η βουλγαρική ενεργειακή εταιρεία BEH και η ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου Gastrade έχουν συστήσει μια κοινή ομάδα εργασίας για να προετοιμάσουν την πρόταση για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη , αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η χώρα μας διαθέτει σήμερα ένα τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ένα νησάκι στα ανοικτά της Αθήνας και η εταιρεία Gastrade, αποτελεί μέρος των του ομίλου Κοπελούζου, σχεδιάζει την κατασκευή ενός δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Η task force θα προετοιμάσει και θα υποβάλει πρόταση προς τη βουλγαρική κυβέρνηση για τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να λάβει μέρος στο πρόγραμμα.
Η υποδομή που θα κατασκευασθεί θα έχει εκτιμώμενη ετήσια δυναμικότητα 6,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), και θα διοχετεύει φυσικό αέριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω των αγωγών φυσικού αερίου που θα διέλθουν από την Ελλάδα, και τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Η Βουλγαρία και η Ελλάδα υπέγραψαν την τελική συμφωνία για τις επενδύσεις για τον αγωγό το 2015 .
Η IGB και ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου LNG θα συνδεθεί με την κατασκευή του Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης αναμένεται να κοστίσει περίπου € 370 εκατομμύρια (413 εκατομμύρια $) και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2018, ανακοίνωσε ένας υπάλληλος της εταιρείας Gastrade στο Reuters.
Σε άρθρο από το pentapostagma.gr nμε τίτλο (Γιατί το συμβούλιο ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ στηρίζει σθεναρά την ενεργειακή διασύνδεση Βουλγαρίας-Ελλάδας ;), είχαμε αναφέρει ότι αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισαν την μεγάλη σημασία που έχει η επιλογή αυτή , για την ενίσχυση της περιφερειακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως ένα βασικό μέρος της ημερήσιας διάταξης.
Όλοι αυτοί λοιπόν οι αξιωματούχοι κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία για να μην «περάσει» κανένας αγωγός από την Ρωσία στην περιοχή των Βαλκανίων. Σκοπός τους είναι, οι Ρώσοι να μην «πλησιάσουν» ενεργειακά μια περιοχή στην οποία έχουν τεράστια «ερείσματα» στον πληθυσμό, τόσο δια μέσου της θρησκείας όσο και δια μέσου του πολιτισμού και του εμπορίου.
Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται σφόδρα διότι θέλουν να πουλήσουν το δικό τους υγροποιημένο αέριο, θέλοντας τον αποκλειστικό εφοδιασμό ενέργειας της ΕΕ. Για αυτό εισλερχανται και στην Μαύρη Θάλασσα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου