Σοκ στις Βρυξέλλες αφού όπως αποκαλύπτει μια έρευνα που έγινε στο βρετανικό διαδίκτυο φαίνεται ότι τα περισσότερα βρετανικά sites έχουν επιλέξει για την Βρετανία το Brexit στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο τέλος του Ιουνίου.
To βρετανικό διαδίκτυο δείχνει να έχει κάνει μια ολότελα διαφορετική επιλογή από αυτή που κάνει το βρετανικό πολιτικό σύστημα.
Να μείνουμε ή να φύγουμε από την ευρωπαϊκή ένωση; Το ερώτημα προκαλεί λυσσαλέα αντιπαράθεση στη Μεγάλη Βρετανία και ξεδιπλώνεται κυρίως στο ίντερνετ, μέσα από 800 μεγάλα σάιτς και μπλογκς, με ενημερωτικό και πολιτικό περιεχόμενο.
Η γαλλική εταιρεία Linkfluence και οι εταιρείες Westminster advisers και Nick Andstead, καθώς και το London School of Economics, έκαναν έρευνα στο ίντερνετ για να αναλύσουν το φαινόμενο.
Η έρευνα απέδειξε ότι υπάρχουν δύο στρατόπεδα σχεδόν ισοδύναμα, τα οποία διαπερνούν ακόμη και τις πολιτικές ιδεολογίες καθώς και ένας δημόσιος διάλογος που γίνεται κυρίως στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος. Από αυτά τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, το πιο επιθετικό και πιο παρών επικοινωνιακά είναι το στρατόπεδο του Brexit, ενώ το κεντροδεξιό μέτωπο δείχνει διστακτικό, σύμφωνα με την έρευνα.
Η μεθοδολογία της έρευνας
Για να κάνουν την έρευνα, οι Linkfluence, Westminster Advisers και η London School of Economics ξεκίνησαν να εφαρμόζουν έναν αλγόριθμο σε 2.000 σάιτς και μπλογκς της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν πολιτικά θέματα. Στη συνέχεια, η Linkfluence ταξινόμησε τα εν λόγω σάιτς ανάλογα με την επιρροή τους. Οι αναλυτές του London school of economics και της Westminster Advisers στη συνέχεια επέλεξαν τα σάιτς που είχαν πρωτογενείς ειδήσεις και όχι γενικό περιεχόμενο ή αναπαραγωγή.
Οι ερευνητές μέτρησαν στη συνέχεια τον τρόπο με τον οποίο μιλούσαν τα σάιτς για το Brexit ταξινομώντας σε δραστήρια υποστήριξη, μέτρια, χλιαρή, άρνηση χαλαρή και άρνηση σθεναρή.
Τα συμπεράσματα αυτής της ταξινόμησης έδειξαν ότι το βρετανικό ίντερνετ έχει κατακλυσθεί από τα πολιτικά θέματα που αφορούν το Brexit, όπως είναι φυσικό. Σχεδόν τα μισά σάιτς (44%) πήραν θέση απέναντι στο Brexit, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Απεδείχθη επίσης ότι η Δεξιά είναι πιο κινητοποιημένη για το ερώτημα του Brexit. Μόνο το 32% των πολιτικών σάιτς που βρίσκονται στην κεντροαριστερά εξέφρασαν άποψη, ενώ 92% των σάιτς που τοποθετούνται Δεξιά πήραν μαχητικά θέση. Επίσης, τα 2/3 των σάιτς που τοποθετούνται στην ακροδεξιά εξέφρασαν μαχητικά την άποψή τους.
Τι θέλουν τα κόμματα
Στα σάιτς και μπλογκς που εξέφρασαν άποψη υπέρ του Brexit τάσσονται το 47% ενώ το 44% είναι εναντίον του Brexit. Αλλά οι απόψεις διαχέονται σε όλα τα κόμματα ως εξής:
Υπέρ του Brexit είναι η σκληρή δεξιά, η Δεξιά και οι φιλελεύθεροι (όπως εκφράζονται μέσα από τα σάιτς) και η έξοδος από την ευρωπαϊκή ένωση αποτελεί για αυτούς αναγκαιότητα.
Κατά του Brexit και υπέρ της παραμονής στην ευρωπαϊκή ένωση τάσσονται όσοι βρίσκονται στην κεντροαριστερά (91%) και στο κέντρο (86%).
Αλλο λαός, άλλο πολιτικοί
Ωστόσο, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τάσσεται κατά του Brexit και θέλει η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην ευρωπαϊκή ένωση, τα περισσότερα σάιτς και μπλογκς που στηρίζουν την παράταξή του είναι υπέρ του Brexit.
Αυτός ο διχασμός καθρεφτίζει και την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος του Κάμερον, όπου οι ψηφοφόροι είναι υπέρ του Brexit ενώ η γραμμή του κόμματος είναι αντίθετη.
Ο κ. Κάμερον δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στην ηγεσία του κόμματός του και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ του Brexit αφού είναι πιθανόν να επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.
Αλλά και οι Εργατικοί δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Τα πολιτικά σάιτς αποδεικνύουν ότι η βάση των Εργατικών είναι υπέρ του Brexit, σε αντίθεση με την ηγεσία που θέλει να παραμείνει στην ΕΕ η Μεγάλη Βρετανία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου