Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν μείωση του ελληνικού χρέους εδώ και τώρα και μέχρι που μπορούν να φτάσουν την κόντρα με τη Γερμανία


Οι ΗΠΑ με συντονισμένο τρόπο έθιξαν το θέμα του ελληνικού χρέους και ζήτησαν χθες αναδιάρθρωση του εδώ και τώρα. Το έπραξαν απευθείας μέσω του υπουργού των Οικονομικών Τζακ Λιού και εμμέσως, πλην σαφώς, μέσω του ΔΝΤ που ασφαλώς ελέγχουν. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήρθε σε κόντρα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτοντας του ορθά κοφτά πώς αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ασφαλώς το Βερολίνο αντιδρά και δεν θέλει να γίνει ένα “κούρεμα” του ελληνικού χρέους πριν τις εκλογές στη Γερμανία, γιατί Μέρκελ και Σόιμπλε εκτιμούν πώς θα γίνει ακόμη πιο δυσμενές το κλίμα που υπάρχει εναντίον τους και πιθανόν θα ανοίξει την όρεξη και άλλων κρατών με υψηλό δημόσιο χρέος. Και τότε το οικοδόμημα της λιτότητας που έχουν στήσει θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος.

Γιατί όμως οι ΗΠΑ “καίγονται” για τον ελληνικό χρέος και μέχρι που μπορεί να το φτάσουν για να επιτύχουν μια θετική έκβαση;

Το είπε ξεκάθαρα ο Τζακ Λιού: “Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και το χρέος. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης”.

Πιστεύει η Ουάσιγκτον ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Όσο περισσότερα μέτωπα υπάρχουν τόσο χειρότερα.

“Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος”, πρόσθεσε ο κ. Λιού που συναντά σήμερα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στις ΗΠΑ, στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από εκεί αναμένεται να σταλεί ένα ακόμη θετικό μήνυμα για την Ελλάδα.

Και δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ ανέβασε τους τόνους σε συνομιλία που είχε με τον Β. Σόιμπλε όσον αφορά στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψε ο γερμανικός Τύπος. Και όταν λέμε ΔΝΤ εννοούμε και πάλι ΗΠΑ, αφού ελέγχεται πλήρως.

Η επιρροή ωστόσο της παγκόσμιας οικονομίας από το ελληνικό ζήτημα ωστόσο, δεν είναι ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους, αν και μπορεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας να λειτουργήσει ως ντόμινο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδοτώντας ακόμη μεγαλύτερη κρίση απ' αυτή που υπάρχει.

Η Ουάσιγκτον βλέπει πάντα τα ζητήματα και μέσα από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της γεωπολιτικής που το Βερολίνο αδυνατεί. Η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας στην περιοχή και επ' ουδενί θα ήθελαν οι ΗΠΑ να επιδεινωθούν τα προβλήματα και ενδεχομένως να αλλάξει σφαίρα επιρροής. Μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη στροφή Ερντογάν προς τη Ρωσία προβληματίζονται ακόμη περισσότερο οι Αμερικανοί και σίγουρα δεν θα ήθελαν την Ελλάδα σε κρίση.

Έχουν χάσει πολλούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή και η Μόσχα έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει σε ένα βαθμό και στις χώρες της Μεσογείου και η Ουάσιγκτον επιχειρεί να κρατήσει όσο μπορεί τις ισορροπίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και βεβαίως να διατηρήσει το μέτωπο των Βαλκανίων.

Οικονομία λοιπόν και γεωπολιτική πάνε μαζί και οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Ελλάδα σε κρίση, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να προστρέξει στην αγκαλιά της Ρωσίας. Η επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες ήδη αναβιώνει τον αγωγό φυσικού αερίου “Turkish Stream”, ο οποίος προβλέπεται να έχει και συνέχεια στην Ελλάδα. Αυτό δεν αρέσει καθ' όλου στις ΗΠΑ.

Μέχρι που μπορούν ωστόσο να φτάσουν για να πετύχουν να πείσουν το Βερολίνο σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους; Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομικό “πόλεμο” με την Γερμανία και κανείς δεν θα μπορούσε να δει το θέμα μόνο αποσπασματικά, αλλά συνολικά.

Η υπόθεση της Apple, της Deutsche Bank, του VW-Gate δεν είναι παρά μέρος αυτής της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών για τον έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας. Όσο λοιπόν οι Γερμανοί πάνε κόντρα στις ΗΠΑ τόσο και τα θέματα αυτά θα εντείνονται.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε να βρίσκεται στη δίνη των οικονομικών προβλημάτων ή και της κατάρρευσης η Ουάσιγκτον μπορεί να πιέζει ακόμη περισσότερο το Βερολίνο και θα το κάνει όχι ασφαλώς για να σώσει την Ελλάδα, αλλά για να δείξει πώς είναι ο “κυρίαρχος” του παιχνιδιού. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πώς χθές, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση τέθηκε εκ νέου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου.

Πηγή

1 σχόλιο: