Προβλέπεται μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019 (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ), αλλά και ταυτόχρονη μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019.
Τα θετικά μέτρα στα εργασιακά θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των θετικών και αρνητικών μέτρων για την περίοδο για μετά το τέλος του προγράμματος, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας τόνισε ότι, για το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά, προβλέπουν:
- Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
- Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
- Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.
- Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
- Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
- Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.
Αναφορικά με τα εργασιακά και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ. «Αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ» σχολίασε.
Στη μείωση προσωπικών διαφορών σε κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αποσαφήνισε ότι η συμφωνία προβλέπει μέση μείωση συντάξεων 9%, αλλά και ανώτατο πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στο 18%.
Παράλληλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι ξεκινάει και ο καθορισμός των μέτρων για το χρέος, ενώ, στις 22 Μαΐου, θα υπάρχει και η επιβεβαίωση αυτής της συμφωνίας στο Eurogroup.
Αλλαγές στα εργασία και αξιολόγηση στο Δημόσιο φέρνει η νέα συμφωνία που έκλεισε μετά 12 ώρες διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Στα Εργασιακά
Όσον αφορά στα εργασιακά, βάσει τη νέας συμφωνίας, παρατείνονται οι αλλαγές των μνημονίων με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018 και άρα συνεχίζεται η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων.
Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στις ομαδικές απολύσεις, καθώς η υπουργική απόφαση που απαιτούνταν προκειμένου να εγκριθούν καταργείται και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης. Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το όριο των ομαδικών απολύσεων δεν ξεπερνά το 5% και δεν υπάρχει λοκ άουτ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, το ανώτατο συμβούλιο εργασίας θα αναλάβει τον έλεγχο τους.
Τέλος και πάλι όσον αγορά στις ομαδικές απολύσεις, σημειώνουν ότι μετά το τέλος του προγράμματος και από το Σεπτέμβριο του 2018 κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου