Απόλυτα προκλητικός προς την Ελλάδα ο πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας, Μπουγιάρ Νισάνι, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα του Αρχηγού του Κράτους, κεντρικό θέμα της ομιλίας του ήταν «Η συμβολή των Τσάμηδων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» με την ευκαιρία της 71ης επετείου από την ιστορική νίκη της διεθνούς συμμαχίας ενάντια στο ναζισμό και στο φασισμό, αναφέρει κείμενο της αλβανικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας υπεραμύνθηκε τους Αλβανοτσάμηδες και μάλιστα εξήρε το έργο τους:
«Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αλβανοί έχουν θέση με τη συμβολή τους στη μεγάλη αντιφασιστική συμμαχία και οι Τσάμηδες Αλβανοί μας κάνουν υπερήφανους για την προσφορά τους στην υπηρεσία της ελευθερίας και της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτές των Εβραίων, μετά τον παγκόσμιο πόλεμο. Οι Αλβανοτσάμηδες δεν ήταν συνεργάτες των Φασιστών και των ΝΑΖΙ. Παρά του ότι αυτοί έγιναν μέρος των σφαγών στην Τσαμουριά.
Συνέβαλαν ουσιαστικά και ηθικά στον μεγάλο αντιφασιστικό πόλεμο ενώ κατά εκατοντάδες εντάχθηκαν στις τάξεις του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ πολεμώντας για την ελευθερία.
Με την επέκταση του αντιφασιστικού πολέμου κατά της γερμανικής κατοχής, ο λαός της τσαμουριάς εντάχθηκε ανεπιφύλακτα σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των κατακτητών και διαμόρφωσαν το 4ο Τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Από τον μικρό πληθυσμό των αλβανοτσάμηδων εντάχθηκαν 500 μαχητές που πολέμησαν γενναία και αποφασιστικά εναντίον των κατακτητών ΝΑΖΙ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ταυτόχρονα πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων – PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι, οι επικεφαλής και τα μέλη
Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος Νισάνι δήλωσε:
Σε αυτήν την αξιοσημείωτη ημέρα, την 71η επέτειο της νίκης επί του ναζισμού και του φασισμού, οι Αλβανοί ως έθνος γενικά και η κοινότητα των τσάμηδων συγκεκριμένα, βρέθηκαν μαζί με τους μεγαλύτερους συμμάχους κατά των φασιστών με αναμφισβήτητη συμβολή τιμώντας την ιστορία του αλβανικού έθνους!
Αιωνία η μνήμη και το έργο των αλβανών ηρώων, από όπου και αν προέρχονται, όπως οι τσάμηδες, που έπραξαν τις πιο μεγαλειώδεις θυσίες για την ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες.
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του βελγικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, αλβανικής καταγωγής, Αμέτ Γκιανάι, ζητεί από το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αλβανών-τσάμηδων και τονίζει ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να ξεφύγουν από την υποχρέωση να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία , ούτε φορώντας τη στρατιωτική στολή να απειλούν την Αλβανία, ούτε με τη χρήση του ευρωπαϊκού ονόματος, για να λάβουν χάρη από τις βαριές ευθύνες της γενοκτονίας, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Βελγίου, Αμέτ Γκιανάι, αντέδρασε στη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος επανέλαβε την ελληνική εθνικιστική ρητορική προς το αλβανικό κράτος και για το ζήτημα των Αλβανοτσάμηδων.
Ο Γκιανάι υπενθύμισε στον Έλληνα υπουργό ότι μόνο όταν η Ελλάδα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αλβανοτσάμηδων και παραδεχθεί αυτά που έχει διαπράξει σε βάρος του πληθυσμού των τσάμηδων, τότε θα αναγνωρισθεί στην ΕΕ ως ευρωπαϊκό κράτος.
Αναφερόμενος προς τον Κοτζιά, σημειώνει:
«Εσείς είστε, που πάνω από 100 χρόνια προσπαθείτε να αλλάξε τα τα σύνορα υπέρ σας με όλα τα είδη των κόλπων και προσπαθείτε να πάρετε τη νότια Αλβανία μετά την απορρόφηση της τσαμουριάς.
Η Ευρώπη, όπως γνωρίζουμε εδώ στις Βρυξέλλες, η αλήθεια είναι ένα σύνολο αξιών και δεν σας έχει δοθεί καμία εντολή να χρησιμοποιείται το όνομά της για να απειλήσετε την Αλβανία ή τους Αλβανούς, ούτε να ζητάτε πρόσθετα εδάφη είτε στη ξηρά είτε στη θάλασσα που δεν στηρίζονται σε κανένα διεθνές δίκαιο, ούτε καν σε ιστοριογραφία.
Οι ευρωπαϊκές αξίες απαιτούν από εσάς να έχετε μια ευρωπαϊκή στάση με τους γείτονές σας και να μην επαίρεστε γιατί η Ευρώπη τουλάχιστον σας έσωσε από συνολική κατάρρευση, θέτοντας τον εαυτό της σε κίνδυνο εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας.
Έτσι, προσπαθήστε να ξεπλύνετε τα τεράστια χρέη σας και αφήστε την εθνικιστική ρητορική και την φιλοπολεμική που χειροτερεύουν τα έσοδά σας!»
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου