του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή που έκλεισε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι (όπως και οι προηγούμενες) πολύ σκληρή, ήδη φέρνει τα πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας ότι θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει και να πάρει μπροστά καθώς οι δανειστές ζήτησαν μια νέα χαλάρωση των Capital Controls.
Ο τελικός στόχος της χώρας είναι η έξοδος στις αγορές το 2018: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε αποτελεί το κλειδί για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε από μόνοι μας το χρέος», δήλωσε την Τετάρτη 3 Μαϊου 2017 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής.
Τα Capital Controls παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Συγκεκριμένα οι θεσμοί ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στη σύνταξη ενός οδικού χάρτη χαλάρωσης των capital controls και σύμφωνα με πληροφορίες του Eurotoday.gr, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει καταθέσει πρόταση στην οποία ζητά όταν κλείσει η τελική συμφωνία Αθήνας-δανειστών, το όριο ανάληψης των 420 ευρώ την εβδομάδα να αυξηθεί στα 500 ευρώ.
Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων κάποιος θα μπορεί να σηκώνει μέχρι και 1000 ευρώ. Δηλαδή θα μπορεί να κάνει χρήση ολόκληρου του μισθού του.
Κάτι που θα φέρει μια κίνηση στην αγορά καθώς πολλοί ακόμα (και σωστά) δεν θέλουν να κάνουν χρήση κάρτας για όλα τα έξοδά τους καθώς δεν επιθυμούν να γνωρίζει το κράτος το καταναλωτικό τους προφίλ από το οποίο συνάδει και το ψυχολογικό, όπως το ιδεολογικό προφίλ.
Όμως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας οδήγησε σε μεγάλη εκροή καταθέσεων τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να καθυστερείται η αύξηση του ορίου. Έχει όμως δρομολογηθεί καθώς είναι απαίτηση όπως προειπώθηκε τωην δανειστών
Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται, επίσης, η επιτάχυνση της εξυγίανσης των μικρών τραπεζών. Μάλιστα, καλείται η Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσει άμεσα τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των μη συστημικών τραπεζών -το ζήτημα αφορά κυρίως την Attica Bank.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Attica Bank αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμφωνίας της με ξένο fund, το οποίο θα αποκτήσει τη διαχείριση κόκκινων δανείων 1,074 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις εναπομείνασες κεφαλαιακές της ανάγκες, ύψους 70 εκατ. ευρώ.
Χαλάρωση των Capital Controls σε συνδυασμό με την πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων αλλά και την ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να δώσουν μια ώθηση στην ελληνική οικονομία ώστε η χώρα να επιχειρήσει να βγει στις αγορές το 2018.
Αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος, καθώς τότε και μόνο τότε η χώρα θα μπορεί να εξέλθει των μνημονίων
Για να γίνει αυτό ο δανεισμός θα πρέπει να επιτυγχάνεται με αρεκτά χαμηλά επιτόκια. Το bankingnews.gr έχει προβεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση με βάση την οποία προσδιορίζει τα επιτόκια αυτά, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμα και στο 2,75% για τα τριετή ομόλογα.
«Η Ελλάδα το 2018 θα βγει στις αγορές με εκδόσεις 3ετών και 5ετών ομολόγων και όχι πιο μακροπρόθεσμη έκδοση π.χ. 10ετία.
Ο βασικός λόγος είναι ότι μέχρι το 2022 οι ανάγκες που προκύπτουν από τις λήξεις ομολόγων και πληρωμών δανείων είναι ελεγχόμενες και εύλογα η αγορά θα αποτιμήσει το γεγονός ότι οι εκδόσεις που θα υπάρξουν το 2018 δεν θα καλύψουν πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες.
Με ποιο επιτόκιο όμως θα πραγματοποιούνταν οι εκδόσεις ομολόγων 3ετούς και 5ετούς διάρκειας;
Να θυμίσουμε ότι το 2014 επί εποχής Σαμαρά όπου η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με 3ετές και 5ετές ομόλογο το μεν 5ετές είχε απόδοση 4,95% και το 3ετές είχε απόδοση κατά την έκδοση του 3,5%.
Με ποσοτική χαλάρωση και με σχετικά διευθετημένο το ελληνικό χρέος που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα επιτόκια έκδοσης;
Το βασικό σενάριο θέλει τα επιτόκια των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν το 2018 θα είναι οριακά καλύτερα σε σχέση με αυτά που είχε πετύχει ο Σαμαράς το 2014.
Ωστόσο ο Σαμαράς δεν είχε ποσοτική χαλάρωση ενώ ο Τσίπρας το 2018 πιθανότατα θα έχει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο θα φθίνει καθώς θα πλησιάζει στην λήξη του.
Για να εκτιμηθούν κατά τον ορθότερο τρόπο τα επιτόκια θα πρέπει να αξιολογηθούν
1)Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τα επόμενα χρόνια και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εκδόσεις 3ετών και 5ετών ομολόγων.
Στο βασικό σενάριο οι εκδόσεις θα έχουν στόχο να σχηματοποιήσουν ξανά την καμπύλη αποδόσεων οπότε υπάρχει σχετική… άνεση στην έκδοση.
2)Η Πορτογαλία με ποσοτική χαλάρωση δηλαδή QE και με βαθμολογία έως 5 βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα έχει αποδόσεις στην 3ετία 2% και στην 5ετία 3,5%.
Οι αποδόσεις αυτές των Πορτογαλικών ομολόγων αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα θα μπει στο QE – το βασικό σενάριο της ανάλυσης – και ότι θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και έτσι θα κλείσει η ψαλίδα Ελλάδος – Πορτογαλίας στην βαθμολογία με όρους τιμών η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματεύεται με discount περίπου 30%.
3)Τα ομόλογα 3ετίας και 5ετίας επί εποχής Σαμαρά είχαν εκδοθεί χωρίς να υπάρχει ποσοτική χαλάρωση και τότε αντικατόπτριζαν πραγματικές αξίες για την Ελλάδα.
4)Το βασικό σενάριο για το προεξοφλητικό επιτόκιο με όρους 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5% ή εύρος 4,8% με 5,3% που αναμένεται να είναι το βέλτιστο θετικό σενάριο για την ελληνική 10ετία.
Με βάση αυτές τις παραδοχές μια 3ετής έκδοσης θα είχε απόδοση με – ποσοτική χαλάρωση - με επιτόκια 2,75% με 3,25% και 3,8% με 4,4% στην 5ετία.»
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου