Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί ότι η περίοδος αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας μετά την κρίση που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Συρίας, τον Νοέμβριο του 2015, ολοκληρώθηκε και οι σχέσεις επανήλθαν στην κανονικότητα τους.
Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως
«Πριν από κάποιο διάστημα οι διμερείς μας σχέσεις δοκιμάστηκαν ως προς την σταθερότητα τους», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα , ότι η περίοδος αποκατάστασης των ρωσοτουρκικών σχέσεων ολοκληρώθηκε και επιστρέφουμε στην κανονική συνεργασία μεταξύ των εταίρων».
Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική», και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που είχαν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και την δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές αυτές. «Σημασία έχει ότι καταφέραμε να σταματήσουμε την πτώση στις εμπορικές μας συναλλαγές, οι οποίες σημείωσαν αύξηση στους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους της τάξεως του 3,6%» δήλωσε ο Πούτιν,αναφέροντας ότι συμφώνησε με τον Ερντογάν να επισπεύσουν την συμφωνία που αφορά την παροχή υπηρεσιών και τις επενδύσεις , όπως και και να ολοκληρώσουν την δημιουργία επενδυτικού Ταμείου με κεφάλαια 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Turkish Stream και Akouyou
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akyyou (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η "κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου".
Οι τουρκικές ντομάτες...
Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν επίσης, όσον αφορά τους περιορισμούς στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτούς που επιβλήθηκαν στις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας και ότι θα αντιμετωπισθούν συνολικά, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί μελλοντικά, ότι οι περιορισμοί αυτοί θα ισχύουν προς το παρόν για λόγους αντικειμενικούς και θα αρθούν σταδιακά. Αιτιολογώντας μάλιστα την θέση του αυτή είπε ότι μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τουρκικής τομάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία, οι Ρώσοι παραγωγοί πήραν δάνεια για να αναπτύξουν την δική τους παραγωγή στον τομέα αυτό και συνεπώς "η λήψη των δανείων και η απόσβεση τους συνιστούν ένα κύκλο, που διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα και συνδέεται με την διάθεση του προϊόντος". Παράλληλα παραδέχθηκε ότι οι τουρκικές τομάτες είναι πιο φθηνές, ωστόσο υπογράμμισε η Ρωσία επιδιώκει αυτή την στιγμή να αναπτύξει τον δικό της αγροτικό τομέα.
Η ασφάλεια των Ρώσων τουριστών
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία. Αναφέροντας μάλιστα ότι το ένα τρίτο των τουριστών που πήγαν στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της Πρωτομαγιάς επέλεξαν την Τουρκία, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ασφάλεια στα τουρκικά θέρετρα και πως οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι πρόθυμες να συνδράμουν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο ζήτημα αυτό.
Ανακοίνωσε μάλιστα την διεξαγωγή το 2019 Αφιερωματικού Έτους τουρισμού και πολιτισμού στην Τουρκία και την Ρωσία, ενώ επισήμανε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει διευκολύνσεις στον τομέα της βίζας για ορισμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, αλλά όπως είπε πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις off the record συζητήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Άγκυρα εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας από τη Μόσχα, ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιό της.
«Η αγορά όπλων από τη Ρωσία αποτελεί το τελευταίο -και σημαντικότατο- σκέλος της διμερούς συνεργασίας που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της εταιρείας Rosoboronexport, Βλαντιμίρ Γκοντσάροφ, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο TASS, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με αντίστοιχες τουρκικές, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο πρότζεκτ.
«Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μία ευρεία γκάμα οπλικών συστημάτων και ειδικότερα για τα εναέρια αμυντικά συστήματα που παράγει η Ρωσία. Επίσης, συζητήσαμε για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, με όπλα τελευταία τεχνολογίας», τόνισε ο Γκοντσάροφ.
Το πρακτορείο TASS αναφέρει ότι επικρατεί μεγάλος αναβρασμός επισκέψεων και επαφών μεταξύ επιτελών και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών, με αντικείμενο την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Επιβεβαίωση των συζητήσεων από τον εκπρόσωπο του Πούτιν
Τις συζητήσεις επιβεβαίωσε με δήλωσή του και ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συστοιχία πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
«Το θέμα συζητήθηκε,όπως και άλλα ζητήματα, που αφορούν την στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία» δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση στο τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας έγινε σε θετικό κλίμα».
Συνομιλίες, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, διεξάγονται από το περασμένο χειμώνα, ωστόσο οι δύο κυβερνήσεις δεν προβάινουν σε καμία συγκεκριμένη ανακοίνωση, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι, απλώς αναφέρουν κάθε φορά ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε θετικό κλίμα, περνούν στο τελικό στάδιο, αλλά προς το παρόν δεν δεν κατέληξαν στην υπογραφή συμβολαίου.
Σύμφωνα, με πληροφορίες ορισμένων πηγών που έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο θέμα, με τις οποίες κατάφερε να συνομιλήσει ο δημοσιογράφος του Tass, στο ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα. Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει τους πιο ευνοϊκούς όρους, που σχετίζονται τόσο με την τιμή αγοράς, όσο και με την παράδοση τμήματος της τεχνολογίας και την απο κοινού κατασκευή μερικών τμημάτων των S-400. Η Ρωσία προς το παρόν αυτό που επιδιώκει είναι να πωλήσει τα συστήματα αυτά, χωρίς να επιβαρύνει το συμβόλαιο πώλησης με πρόσθετους όρους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και TASS
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου