Το πάρκο θα εκτείνεται σε 34.000 τ.χλμ. ανάμεσα στις πόλεις Ουμλούζ και Αλ Βαζ και θα περιλαμβάνει 50 νησιά της Ερυθράς Θάλασσας.
Eνα τεράστιο τουριστικό πάρκο στην Ερυθρά Θάλασσα, με έκταση μεγαλύτερη από αυτήν του Βελγίου, στο οποίο δεν θα ισχύει ο ισλαμικός νόμος, σχεδιάζει να δημιουργήσει η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να επεκτείνει την τουριστική βιομηχανία της και να περιορίσει την εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο.
Το πάρκο θα εκτείνεται σε 34.000 τ.χλμ. ανάμεσα στις πόλεις Ουμλούζ και Αλ Βαζ και θα περιλαμβάνει 50 νησιά της Ερυθράς Θάλασσας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ριάντ, την οποία επικαλείται το Bloomberg, στόχος του σχεδίου είναι να προσελκύσει «απ’ όλον τον κόσμο ταξιδιώτες με υψηλό βαλάντιο» και να χρηματοδοτηθεί από το κρατικό επενδυτικό του ταμείο. Προβλέπει τη δημιουργία 35.000 θέσεων εργασίας από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα που θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας 15 δισ. ριάλ, ποσό αντίστοιχο των 4 δισ. δολαρίων.
Η πρόταση για το τουριστικό πάρκο εντάσσεται στο πρόγραμμα του πρίγκιπα Μοχαμέντ μπιν Σαλμάν για την αλλαγή οικονομικού μοντέλου στο Βασίλειο των Σαούδ. Προκειμένου να προσελκύσει παραθεριστές από όλον τον κόσμο, προβλέπει ειδικό νομικό καθεστώς στην περιοχή που, σύμφωνα με ένα από τα επίσημα έγγραφα, θα είναι «ημιαυτόνομη», ανοικτή σε τουρίστες που δεν θα υποχρεούνται στην έκδοση βίζας ή θα μπορούν να την εκδίδουν ηλεκτρονικά, ενώ δεν θα ισχύει σε αυτήν ο ισλαμικός νόμος. Εν ολίγοις δεν θα υπάρχουν οι γνωστοί περιορισμοί του αυστηρού σουνιτικού Ισλάμ, που απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ, επιβάλλει ενδυματολογικό κώδικα και διαχωρισμό ανάμεσα στα δύο φύλα, ενώ απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητο.
Πρόκειται για φιλόδοξο σχέδιο, καθώς έως τώρα ο τουρισμός της Σαουδικής Αραβίας είναι σχεδόν αποκλειστικά προσκυνηματικός και περιορίζεται στους μουσουλμάνους που επισκέπτονται τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Οπως επισημαίνει ο Κρίσπιν Χάουζ, διευθυντικό στέλεχος της Teneo Intelligence, «αν δεν αλλάξουν οι περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ και στην ένδυση, δεν θα υπάρχει τουριστική αγορά». Οι Αρχές έχουν, πάντως, ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τη νομοθεσία που διέπει την ψυχαγωγία στη χώρα, ενώ σκοπεύουν να διπλασιάσουν τις δαπάνες για τον ελεύθερο χρόνο των νοικοκυριών στο 6% του ΑΕΠ από το 2030. Στη διάρκεια του τελευταίου έτους, εκατοντάδες χιλιάδες Σαουδάραβες παρακολούθησαν κονσέρτα, μπαλέτα και κινηματογραφικές ταινίες. Εξάλλου, η ιδέα της δημιουργίας μιας αυτόνομης ζώνης που θα προορίζεται μόνο για τους ξένους και θα διέπεται από πιο χαλαρούς κανόνες δεν είναι εντελώς άγνωστη στη Σαουδική Αραβία. Το συγκρότημα της Saudi Aramco στο Νταράμ έχει σχεδιασθεί σαν προάστιο αμερικανικής πόλης, ενώ στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του βασιλιά Αμπντουλάχ, στο οποίο σπουδάζουν Σαουδάραβες, οι γυναίκες μπορούν να οδηγούν και να ντύνονται με τα ρούχα της επιλογής τους.
Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα της απαγόρευσης όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να καταναλώνεται κρυφά σε κατοικίες και συγκροτήματα στα οποία διαμένουν πλούσιοι Σαουδάραβες που ζουν ή έχουν ζήσει στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ριάντ, τα σχετικά έργα αναμένεται να αρχίσουν σε δύο περίπου χρόνια, ενώ η πρώτη φάση του σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και πολυτελών καταλυμάτων καθώς και της διοικητικής και λογιστικής υποδομής, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Όπως επισημαίνει ο Σαΐντ Αλ Βαχαμπί, Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής που μένει στο Αμπού Ντάμπι, το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από την ανακοίνωση του σχεδίου μέχρι την έναρξη των εργασιών στοχεύει στο να σταθμίσει την αντίδραση της κοινής γνώμης στην πρόταση για το τουριστικό πάρκο. «Αναμένουμε κοινωνικές αλλαγές τα επόμενα δύο χρόνια προτού προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου», σχολιάζει ο ίδιος και τονίζει ότι «πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να πει ελεύθερα αν του αρέσει ή όχι».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου