Στη Βάρνα της Βουλγαρίας μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 1η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας.
Η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής που αναμένεται να ξεκινήσει στις 5.00 το απόγευμα, έρχεται ως συνέχεια της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας, που έγινε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία).
Στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, η διασφάλιση και η ενίσχυση της σταθερότητας, και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική ενόψει της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθώς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει στην Καβάλα, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει να λειτουργήσει η Βουλγαρική Προεδρία ως "Βαλκανική" και ο κ. Μπορίσοφ το είχε αμέσως αποδεχτεί.
Η Ελλάδα, ως παλαιότερο κράτος-μέλος και εισηγήτρια της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» στη Σύνοδο Κορυφής το 2003, έχει προσφερθεί να συμβάλει με τεχνογνωσία στην προετοιμασία της προεδρίας από τη «νεοφώτιστη» σε προεδρία της ΕΕ Βουλγαρία.
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η σημασία σύγκλισης μιας Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής προεδρίας το 2018 και ήδη έχει αρχίσει να αποκτά δυναμική, αφού υπήρξε αντικείμενο συζήτησης στη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ταλίν της Εσθονίας.
Επίσης στην Τετραμερή Σύνοδο της Βάρνας δίνεται περαιτέρω ώθηση στη συνεργασία της Ελλάδας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, και της ενέργειας.
Η Σύνοδος της Βάρνας εντάσσεται στην ευρύτερη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας στα Βαλκάνια, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την Αθήνα να προωθεί σειρά πρωτοβουλιών περιφερειακής συνεργασίας πάνω στον άξονα της Ελληνο-Βουλγαρικής συνεργασίας.
Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών λειτουργούν ήδη δύο σχήματα: Η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ και η Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Κροατίας (ως βαλκανικά κράτη-μέλη της Ε.Ε.).
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου