Η έκθεση που θα δημοσιευθεί στην Τρίτη αναλύει τους λόγους που η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ διαπιστώνοντας σοβαρή υποτροπή σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της δικαιοσύνης.
«Παρεμπόδιση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη έκθεση της Κομισιόν που έχει τη διάθεσή της και η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Σημειώνεται «σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης» αναφέρεται σε νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την ετοιμότητα της Τουρκιάς για ένταξη στην ΕΕ, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει σήμερα «σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου», αναφέρει το δημοσίευμα.
Να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Πάνω απ΄ όλα, η Τουρκία πρέπει να αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση στο κράτος δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση του αποτελεσματικού διαχωρισμού των εξουσιών στο πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ενισχυμένης συνεργασίας με το Συμβούλιο της Ευρώπης», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
«Σοβαρή υποτροπή»
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει για την κυβέρνηση στην Άγκυρα μια «σοβαρή υποτροπή στους τομείς της δικαιοσύνης, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας έκφρασης». Επιπλέον, υπάρχουν περαιτέρω υποτροπές «σε έναν αυξανόμενο αριθμό άλλων τομέων».
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς «η Τουρκία συνέχισε την απότομη επιδείνωση σε βασικούς τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με την «απόλυση δικαστών και εισαγγελέων, αλλά και με τις συνταγματικές αλλαγές να έχουν επίσης υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας».
Σχολιάζοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, από τις 15 Ιουλίου 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, στο έγγραφο τονίζεται ότι «έχουν ληφθεί δυσανάλογα μέτρα», όπως οι απολύσεις και οι συλλήψεις σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που εξακολουθεί να προκαλεί «σοβαρές ανησυχίες». «Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σημειώνεται στην έκθεση της ΕΕ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου