Λίγες ημέρες μετά την προ ημερησίας συζήτηση για τη Δικαιοσύνη στην Βουλή, η τέως πρόεδρος του κοινοβουλίου αποδόμησε πλήρως την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για «οδυνηρή και λυπηρή συγκυρία κατά την οποία προσγειώνονται στη Βουλή όπως και παλιότερα τροπολογίες άσχετες, αντισυνταγματικές και κείμενες εκτός κάθε νομοθετικού, δημοκρατικού και συνταγματικού πλαισίου. Καταργούνται με αντισυνταγματικές τροποποιήσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής οι Ανεξάρτητες Αρχές που είναι εγγυητικές θεσμικές λειτουργίες για τη Δημοκρατία». Υποστήριξε δε, ότι «Σταμάτησε η έρευνα για τα μνημόνια γιατί προφανώς έγινε αντιληπτό ότι θα περιελάμβανε και τις ευθύνες της τωρινής Κυβέρνησης. Σταμάτησε και η ουσιαστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».
Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην σύγκρουση για ζητήματα διαφθοράς βασίστηκε στο υλικό της «Μαύρης Βίβλου της Ντροπής» που είχε επιμεληθεί η κυρία Κωνσταντοπούλου το 2014 ως υπεύθυνη τότε του τομέα δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, ωστόσο οι δύο τους βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα με την τέως Πρόεδρο της Βουλής να μιλά πλέον και για την «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Μιλώντας στο πανελλήνιο συνέδριο «Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων» (ΜΒΕ) που πραγματοποιήθηκε στην παλιά Βουλή κατήγγειλε πως πραγματοποιούνται «ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με υπουργούς που έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να υπαγορεύουν ακόμη και την πορεία των υποθέσεων ενώπιον της Δικαιοσύνης με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπουργό Δικαιοσύνης που αυτοπροσώπως κατέθεσε μήνυση κατά πρώην συναδέλφου του ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». Ενέργεια που όπως υποστηρίζει είναι «πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κυβερνητικού, δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού αλλά και δικαστικού.
Ενέργεια που αυτοτελώς κατατείνει στον επηρεασμό της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αλλά και ο ίδιος υπουργός σε δημόσιες εμφανίσεις του στη συνεδρίαση των Διοικητικών Δικαστών επιδίωξε να επηρεάσει την έκδοση απόφασης σχετικά με την αντισυνταγματική κατάργηση των Ανεξάρτητων Αρχών». «Ιδιαίτερη» μεταχείριση επιφύλαξε και για τον διάδοχό της στο προεδρείο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, για τον οποίο είπε «δυστυχώς και ο διάδοχός μου ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε δηλώσεις οι οποίες ευτελίζουν κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Λέγοντας επί λέξη ότι "οι δικαστές δεν μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τη συγκυρία, τις παραμέτρους, τα κίνητρα" εννοώντας δηλαδή οι δικαστές δεν πρέπει να αποφασίζουν αντίθετα με την κυβερνητική βούληση».
«Όλα αυτά είναι οχληρά αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν το δικό σας ρόλο και τη δική σας σημαντική λειτουργία ως εγγυητών του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού κεκτημένου που υπηρετεί τις επόμενες γενιές» συνέχισε η κυρία Κωνσταντοπούλου για να υποστηρίξει πως «Η σημερινή Βουλή αναδείχθηκε μέσα από μία διαδικασία αντισυνταγματική, διαδικασία σκοπιμότητας που είχε σκοπό να καταργήσει το δημοκρατικό κεκτημένο του δημοψηφίσματος, το ΟΧΙ σε μέτρα αντιδημοκρατικά, το ΟΧΙ σε μέτρα μνημονιακά. Είχε επίσης, σκοπό να καταργήσει το κοινοβουλευτικό κεκτημένο Επιτροπών που λειτούργησαν προς όφελος της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας, της Δικαιοσύνης και της προστασίας της θωράκισης των νέων γενεών από την ασυδοσία επίορκων κυβερνητικών λειτουργών και επιτελών».
Είπε πως «Με τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής ουσιαστικά πέτυχαν την απενεργοποίηση μιας πολύ σημαντικής Επιτροπής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε ιδρυθεί στην προηγούμενη περίοδο και η οποία ανέδειξε κάτι που πρέπει όλους να ενδιαφέρει και ειδικά εσάς, ότι οι νέες γενιές δεν οφείλουν και δεν πρέπει να πληρώσουν ένα χρέος που δεν τους αναλογεί, ένα χρέος συνδεδεμένο με αντισυνταγματικές διαδικασίες αλλά και με πλείστες συμβάσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται κυβερνητικά στελέχη. Είναι οχληρό το γεγονός ότι αυτήν την Επιτροπή καταδιώκει η σημερινή Κυβέρνηση και η σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι οχληρό ότι η αλήθεια που αναδεικνύει αυτή η Επιτροπή ενοχλεί τους κυβερνώντες και τους κατέχοντες την εξουσία. Είναι οχληρό ότι ταυτόχρονα υποβαθμίστηκε το κεκτημένο της ανάδειξης μεγάλων σκανδάλων όπως το σκάνδαλο της Siemens και το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αφού οι έρευνες οι οποίες δρομολογήθηκαν στην προηγούμενη περίοδο σταμάτησαν».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου