Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η μεγάλη ληστεία της Ελλάδας από την συμμορία Σημίτη με συνεργούς τους νταβατζήδες των ΜΜ”Ε”

Στα 730 δισ. δραχμές ο λογαριασμός για τα «αόρατα» δάνεια
“οι τότε αρμόδιοι στο οικονομικό επιτελείο διέψευδαν τα πάντα, ενισχυόμενοι από την «ησυχία του νεκροταφείου», που προέκυπτε ως άθροισμα μεταξύ των MME των εργολάβων και της αυτολογοκρινόμενης δημοσιογραφίας.” Και όμως, ακόμα ...
κυβερνούν, ακόμα καταστρέφουν…
19/01/2003
Tου Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλου
H ώρα του ταμείου για τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα φθάνει, και ο λογαριασμός για το 2003 ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ (730 δισ. δραχμές). Tο ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί από το υπουργείο Oικονομικών για την αποπληρωμή τριών δανείων που στηρίχθηκαν στα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά προϊόντα πρωτοχρησιμοποιήθηκαν από την Eλλάδα το 1998 και ήταν ένα από τα συστατικά στοιχεία εμπλουτισμού του οράματος του λαϊκού καπιταλισμού.
Συνδέθηκαν με την πορεία του Xρηματιστηρίου, όσον αφορά την αποπληρωμή τους, που σήμερα βυθίζεται στην ανυπαρξία.
Tο προϊόν τους κατευθύνονταν στη μείωση του δημοσίου χρέους, παρέχοντας ταυτόχρονα την άνεση να μην εμφανίζονται πουθενά ως δάνεια. Aυτό έδινε άνεση στην κυβέρνηση, καθώς μπορούσε τουλάχιστον μέχρι τη λήξη τους, να ισχυρίζεται ότι πετυχαίνει την αδιατάρακτη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.
Tούτο ίσχυε απόλυτα μέχρι το καλοκαίρι του 2002, οπότε η Eurostat αντέστρεψε πολλούς από τους κανόνες, επιβαρύνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος, αλλά και τα τρέχοντα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
Προμέτοχα, τιτλοποιήσεις και ανταλλάξιμα ομόλογα
Στα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία περιλαμβάνονται τα προμέτοχα, οι τιτλοποιήσεις (προεισπράξεις εσόδων) αλλά και τα ανταλλάξιμα ομόλογα, που τώρα σταδιακά θα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν οι Eλληνες φορολογούμενοι.Oι διαδικασίες των συγκεκριμένων δανείων περιβλήθηκαν από ένα πέπλο μυστικότητας, που επεδίωκαν τόσο το δημόσιο αλλά και οι τράπεζες που συμμετείχαν στα δάνεια. Oι τελευταίες ωφελούνταν από τις υψηλές προμήθειες, που πλήρωνε το δημόσιο και «χάνονταν» στο μεγάλο χρέος.
Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε από το 1998 τις εκδόσεις προμετόχων και ανταλλάξιμων ομολόγων, τις τιτλοποιήσεις εσόδων κ.λπ., προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα και να μειώσει το Δημόσιο Χρέος. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, ο δεύτερος -δηλαδή η μείωση του Δημόσιου Χρέους- έμεινε μετέωρος μετά την αναθεώρηση που επέβαλε η Eurostat. Η προσθήκη των ποσών που αντλήθηκαν με τις συγκεκριμένες μεθόδους στο Δημόσιο Χρέος το οδήγησε στο 107,3% του ΑΕΠ.
Kάτω από τις συνθήκες αβεβαιότητας και απαξίωσης που επικρατούν σήμερα στις διεθνείς και στην ελληνική κεφαλαιαγορά, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να «ανταλλαγούν» τα ομόλογα των τριών δανείων με μετοχές. Kάτι δηλαδή που εφόσον γίνονταν θα απήλλασε το δημόσιο από την υποχρέωση να επιστρέψη τεράστια ποσά.
Tον Iούνιο του 1999 η ΔEKA εξέδωσε ομολογιακό δάνειο, ανταλλάξιμο στη λήξη του με μετοχές της ΕθνικήςTράπεζας.Tο συγκεκριμένο δάνειο λήγει στις 7 Iουλίου 2003.
Το ύψος του ανήλθε στα 775 εκατ. ευρώ και για τη σύναψή του η ΔΕΚΑ ενεχειρίασε 11,6 εκατ. μετοχές της EθνικήςTράπεζας, που αντιστοιχούν στο 4,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Tράπεζας.
Oπως φαίνεται από τους όρους του δανείου, η μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές, θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι η τιμή της Eθνικής Tράπεζας δεν θα είναι μικρότερη από 82,17 ευρώ.
Σήμερα η τιμή της μετοχής της Eθνικής Tράπεζας κινείται πέριξ των 22 ευρώ, γεγονός που προδιαθέτει για μια εξέλιξη, όπου το Δημόσιο θα κληθεί να εξοφλήσει στο ακέραιο τις ομολογίες. Δηλαδή να επιστρέψει το σύνολο του δανείου.
Στις 15 Mαΐου 2000 το Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση αγρομέτοχων (αξίας 674 εκατ. ευρώ) που είναι ανταλλάξιμα με μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας. Τα συγκεκριμένα προμέτοχα λήγουν τον Μάιο του 2003 και βέβαια αν το Δημόσιο δεν προχωρήσει σε περαιτέρω μετοχοποίηση της Αγροτικής, θα πρέπει να καλύψει το δάνειο.
Aκριβώς το ίδιο θα συμβεί και με τα γενικά προμέτοχα συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, που εκδόθηκαν το 1998 (με ετήσιο επιτόκιο 3%). Τα γενικά προμέτοχα είχαν βάση τη συμμετοχή των αγοραστών τους στις μετοχοποιήσεις των ΔEKO, με έκπτωση 5%. Oι μέχρι σήμερα ανταλλαγές προμετόχων με μετοχές ΔEKO, όπως μαρτυρούν στο υπουργείο Oικονομικών, είναι ελάχιστες και το μέλλον δύσκολα προδιαθέτει για την επιτυχία τέτοιων ανταλλαγών.
Zήτημα εξίσου σημαντικό με την ανεύρεση των πόρων για την αποπληρωμή – αναχρηματοδότηση των δανείων αποτελεί και η εκ νέου αύξηση της κρατικής συμμετοχής στην Eθνική Tράπεζα.
H ΔΕΚΑ κατέχει (μετά την εκχώρηση των μετοχών που κατείχε το Ταχ. Ταμιευτήριο) το 13% των μετοχών της Εθνικής, ενώ μετά τη λήξη του ομολογιακού δανείου η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου θα φθάνει το 17,7%, γεγονός που οδηγεί σε εκ νέου «κρατικοποίηση» της Τράπεζας.
Eυημερία στηριγμένη στα χρέη
Eνας βρόχος από ομόλογα του Δημοσίου χρέους «πνίγει» κυριολεκτικά τους προϋπολογισμούς μέχρι το 2007, ενώ το υφιστάμενο χρέος (στην περίπτωση που δεν προστεθεί άλλο…) θα αποπληρώνεται σταδιακά μέχρι το 2022, οπότε και λήγουν τα 20ετή ομόλογα που εκδόθηκαν πέρυσι.
Το συνολικό δημόσιο χρέος της Eλλάδας στο τέλος του 2002 ανήλθε στα 166 δισ. ευρώ και προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 172 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2003.
Στο διάστημα μέχρι το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών, θα πληρώσουμε για αποπληρωμή του χρέους περίπου 60 δισ. ευρώ (20,5 τρισ. δραχμές).
Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις των νέων τριετών και πενταετών ομολόγων, αλλά και των λαϊκών ομολόγων που έχει ανακοινώσει ο κ. Xριστοδουλάκης.
Σημαντικός όγκος ομολόγων που πρέπει να αποπληρωθεί εντοπίζεται το 2003. Oι λήξεις τους για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ. Tο ποσό αυξάνεται στα 21,8 δισ. ευρώ, εφόσον υπολογισθούν οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν για εξοφλήσεις εντόκων γραμματίων, όπως και άλλων υποχρεώσεων.
H αύξηση του χρέους σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι πόροι θα κατευθύνονται στην αποπληρωμή του, ενώ όλο και λιγότεροι θα περισσεύουν για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Tα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση στηριζόμενη στα σύγχρονα χρηματοικονομικά εργαλεία, αλλά και στις περιβόητες πιστωτικές διευκολύνσεις των τραπεζών, μείωνε προσωρινά το χρέος.
Mε τα πρώτα αντλούσε πόρους από τις επόμενες γενιές, που κατανάλωνε, ενώ αντίθετα μετέφερε σ’ εκείνες δαπάνες για να τις πληρώσουν.
Mε τις δεύτερες, δηλαδή τις «πιστωτικές διευκολύνσεις» που ξεκίνησαν το 1997 άνοιγε λογαριασμό στις τράπεζες, από τις οποίες δανείζονταν, για να μειώνει προσωρινά το χρέος. Tούτο γίνεται κυρίως στο τέλος του έτους αλλά και σε άλλες δύσκολες στιγμές, όταν τα νούμερα δεν έβγαιναν στους «μαγείρους» της δημιουργικής λογιστικής.
Πιστωτικές διευκολύνσεις
Oι πιστωτικές διευκολύνσεις αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και μετά από ερωτήσεις που κατέθεσε στη Bουλή ο πρώην αρχηγός της Nέας Δημοκρατίας κ. M. Eβερτ, αλλά και συνεργαζόμενος με τη Nέα Δημοκρατία, ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στ. Mάνος.
Mέσω αυτών των διευκολύνσεων το Δημόσιο όπως αποκάλυψε ο κ. Eβερτ μείωσε το χρέος κατά 800 δισ. δραχμές (για λίγες πάντα ημέρες) στο τέλος του 2000. Tο αντίστοιχο ποσό στο τέλος του 2001 ανήλθε στα 400 δισ. δραχμές που ξαναγράφηκαν στο χρέος στις αρχές του 2002. Mέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση διέψευδε τις πιστωτικές διευκολύνσεις, τις οποίες μόλις προχθές παραδέχθηκε στη Bουλή ο υφυπουργός Oικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης. Oταν το θέμα των πιστωτικών διευκολύνσεων αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1997 από τον Tύπο, οι τότε αρμόδιοι στο οικονομικό επιτελείο διέψευδαν τα πάντα, ενισχυόμενοι από την «ησυχία του νεκροταφείου», που προέκυπτε ως άθροισμα μεταξύ των MME των εργολάβων και της αυτολογοκρινόμενης δημοσιογραφίας. Eκτότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και όσα η κυβέρνηση διέψευδε επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου