Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το δίδαγμα της Αντιγόνης


Η Αντιγόνη υπήρξε από τους πλέον διασκευασμένους αρχαίους μύθους.
Όμως δημιουργοί όπως ο Μπέκετ, o Πίντερ, ή ο Μάμετ, δεν αγγίζουν τα μεγάλα υπαρξιακά ζητήματα που απασχόλησαν τους Έλληνες.
Στη Ν. Υόρκη παιζόταν πριν λίγα χρόνια το «Προσχέδιο: Αντιγόνη» (Antigone Project) όπου πάνω σε μια συνταγή τύπου «Ρασομόν» πέντε γυναίκες παρουσίαζαν πέντε διαφορετικές μορφές της Αντιγόνης. Για πολλούς το μήνυμα της Αντιγόνης όμως μένει μήνυμα, εφ’ όσον η επαναστατική της χειρονομία – να θάψει τον αδελφό της παρά τη ρητή διαταγή του θείου και βασιλιά της Κρέοντα, ηγέτη* των Θηβών– δεν έχει βέβαια αίσιο τέλος, και ούτε πιάνει τόπο.
Αλλά :
Η Αντιγόνη αιώνες πριν το πραγματικά υπέροχο χριστιανικό "αγαπάτε αλλήλους" στέλνει ένα μήνυμα αγάπης εδραιώνοντας έτσι την ελληνική προτεραιότητα στην αγάπη, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ξεπερνάει τα όρια , τους νόμους και αποσκοπεί να διδάξει ένα αγαθό το οποίο οι Θεοί σε πολλούς, όπως τον Κρέοντα δεν έδωσαν, με αποτέλεσμα να μείνει μόνος με τα αλλεπάλληλα και τραγικά χτυπήματα του πεπρωμένου. Τότε μόνο κατάλαβε ο Κρέων ότι "των φαντασμένων τα μεγάλα λόγια με μεγάλες συμφορές πληρώνονται". Με ένα και μόνο εφόδιο θα μπορούσε ο Κρέων να αποτρέψει το πεπρωμένο:
Με ΦΡΟΝΗΣΗ.
*Το δίδαγμα της τραγωδίας προς τους ηγέτες της ανθρωπότητας, είναι η μεσότητα.
Κατά τον Αριστοτέλη, η αναζήτηση της αρετής είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη, με την έννοια της μεσότητας καταρχήν, του έθους, της ευδαιμονίας και της φρόνησης.

http://pyrron.blogspot.gr/2009/09/blog-post_11.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου