Ο Μάριο Ντράγκι και η διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισαν να αποδείξουν και έμπρακτα την περίφημη, πλέον, δήλωση ότι «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει το ευρώ».
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Μάρτιο του 2017 - «τυπικά» ολοκληρώνονταν τον Σεπτέμβριο του 2016 -, ενώ διευκρίνισε ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξει περαιτέρω παράτασή του.
Παράλληλα η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει πλέον και ομόλογα τα οποία εκδίδουν δήμοι, κοινότητες και επαρχίες, «ανοίγοντας» το QΕ και σε περισσότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Σαφώς θα το πράξει για ομόλογα αυτού του τύπου που έχουν υψηλή αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Ντράγκι δεν έκανε καμία αναφορά για αύξηση του ορίου μηνιαίων αγορών, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει στα 60 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ντράγκι δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων γιατί η ΕΚΤ δεν αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των μηνιαίων δαπανών της για αγορά ομολόγων, αλλά όπως δείχνει και η αντίδραση των αγορών, οι απαντήσεις του δεν ικανοποίησαν ούτε τους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, ούτε τους επενδυτές.
Η επαναλαμβανόμενη απάντηση του κ. Ντράγκι στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ότι μετά από εξέταση των δεδομένων, η ΕΚΤ κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις και αποφάσεις της είναι αποτελεσματικές και εκπληρώνουν τους σκοπούς τους και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του μεγέθους του προγράμματος.
«Δεν υπάρχει ένα «μέγεθος» το οποίο να είναι καλύτερο από κάποιο άλλο «μέγεθος». Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Αυτή είναι η αποστολή μας», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Αναφορικά με την πορεία της Ευρωζώνης οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προχώρησαν σε οριακή αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους, καθώς τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 στο 1,5% (από 1,4%), για το 2017 τον διατήρησαν αμετάβλητο στο 1,7%, ενώ προχώρησαν σε αναβάθμιση και για το 2018, με την εκτίμηση, πλέον, να τον τοποθετεί στο 1,9% από 1,8% πριν.
Σε ό,τι αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό (HICP) για το 2015 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,1% (αμετάβλητη η εκτίμηση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο), για το 2016 θα φθάσει στο 1,1% και για το 2017 θα αγγίξει το 1,7%.
Προέτρεψε ακόμη τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα είναι περισσότερο υποστηρικτική της ανάπτυξης, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.
Για μία ακόμη φορά οι αποφάσεις που έλαβε η διοίκηση της ΕΚΤ δεν ήταν ομόφωνες, κάτι το οποίο διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι «τα περισσότερα μέλη, όμως, τάχθηκαν υπέρ αυτών». Με δεδομένες τις συνεχείς αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για το QE, σαφώς ένας εξ αυτών που διαφώνησαν είναι ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση που προηγήθηκε της συνέντευξης του κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση στο -0,3% (από -0,2% πριν) του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης στο 0,05%.
Δεν ήταν δική μας απόφαση ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης
Απόλυτα ξεκάθαρος και κυρίως πρόθυμος να διαχωρίσει τη θέση της ΕΚΤ αναφορικά με τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εμφανίστηκε ο κ. Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δέχθηκε δύο ερωτήσεις από απεσταλμένη τηλεοπτικού σταθμού στη Φρανκφούρτη, οι οποίες αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και το εάν υπάρχει ενδεχόμενο τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο QE.
Ο κ. Ντράγκι αναφορικά με τις αγορές ελληνικών ομολόγων έσπευσε να υποστηρίξει ότι αυτό είναι μία απόφαση που θα ληφθεί αφού πρώτα υπάρξει ανάλογη εισήγηση των Θεσμών και με προαπαιτούμενο να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με την «κατηγορία» ότι ο τρόπος που έγινε οδήγησε σε πλήρη διαγραφή της αξίας των μετοχών που είχε στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο, ο κ. Ντράγκι ήταν σαφής και μάλλον μη αποδεχόμενος οποιαδήποτε άλλη ερώτηση: «Ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης αποφασίστηκε από τις διοικήσεις των τραπεζών και εν μέρει από το ελληνικό Δημόσιο».
Περισσότερο... ομιλητικός ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, ο οποίος απατώντας για τα ελληνικά ομόλογα υποστήριξε ότι για να υπάρξει «επιστροφή» αγορών τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή έστω η ΕΚΤ να είναι βέβαιη ότι αυτή θα είναι θετική. Προσέθεσε, όμως, ότι «δεν φθάνει μόνο αυτό».
Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υποστήριξε ότι είναι λανθασμένη η άποψη ότι το ελληνικό δημόσιο «έχασε τα πάντα», με δεδομένη την ύπαρξη, πέραν όλων των άλλων, των CoCos.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου