Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Οι Ιρανοί αναλαμβάνουν να καταλάβουν τη Μοσούλη μετά την αποτυχία των Κούρδων;..


του Ιωάννη Δανδουλάκη
Σοβαρές εσωτερικές τριβές αναδεικνύονται στην συμμαχία δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που έχει θέσει υπό πολιορκία το ISIS στη Μοσούλη. Οι Ιρακινοί Σιίτες δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε επιχείρηση ανακατάληψης της Ταλ Αφάρ που ελέγχει την δίοδο από Μοσούλη προς Συρία.

Επίλεκτες μονάδες Ιρακινών σιιτών που έχουν εκπαιδευτεί και υποστηρίζονται από το Ιράν αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας τον πλήρη αποκλεισμό της Μοσούλης, που βρίσκεται υπό κατοχή του ISIS. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν αποτέλεσμα της απόσυρσης των Κούρδων Πεσμεργκά από την επιχείρηση πολιορκίας της Μοσούλης.

Οι κουρδικές δυνάμεις έχουν περιέλθει γενικότερα σε ένα τέλμα καθώς βρίσκονται σε αποσυντονισμό και σύγχυση ως προς το ρόλο τους ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες ότι, το ISIS ετοιμάζει αντεπίθεση με πυραύλους επιφανείας που θα μεταφέρουν χημικά και θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε μία ακτίνα 500 χλμ, που περιλαμβάνει ως πιθανούς στόχους τη Βαγδάτη, την Ιορδανία και το Ισραήλ.

Οι Ιρακινοί σιίτες υποστηρίζονται και ελέγχονται απευθείας από το Ιράν και δεν αποτελούν μέρος του κύριου όγκου των συμμαχικών δυνάμεων που πολιορκούν τη Μοσούλη. Εντούτοις βρίσκονται σε σύμπραξη με τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και την συμμαχία των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

Η συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων και των σουνιτών συμμάχων τους με τους σιίτες του Ιράκ έχει υπάρξει εύθραστη και προβληματική από την αρχή. Τώρα όμως φαίνεται ότι η σύμπραξη αυτή θα κριθεί αποφασιστικά.

Τώρα πλέον γίνεται φανερό ότι οι Ιρακινοί σιίτες προσπαθούν ενεργά και έντονα να αναλάβουν τον ηγετικό ρόλο στις επιχειρήσεις της πολιορκίας, καθώς βλέπουν ότι αφενός οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί ζητώντας "περισσότερες ενισχύσεις", ενώ οι ΗΠΑ δεν φαίνονται να «βιάζονται» και να έχουν διάθεση να εξολοθρεύσουν τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη, όπως επισήμως δηλώνεται ότι είναι ο σκοπός τους.

Άλλωστε, τίθεται και σοβαρό ζήτημα διεκδίκησης της Μοσούλης μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, καθώς την κομβική πόλη του βορείου Ιράκ, διεκδικούν ταυτόχρονα, οι Τούρκοι, οι Κούρδοι, αλλά και οι Ιρακινοί σιίτες, οι οποίοι είναι φίλα προσκείμενα προς το Ιράν και αντίθετοι με την αμερικανική κυριαρχία στη χώρα τους.

Η Τουρκία και οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ δείχνουν φανερά ανήσυχοι από αυτήν την απόφαση των Ιρακινών σιιτών.

Χθες Παρασκευή, ένας εκπρόσωπος των επίλεκτων δυνάμεων των Ιρακινών σιιτών, των λεγόμενων «Ταξιαρχιών Μπάντερ» και της «Δύναμης Κινητοποίησης του Λαού» (Population Mobilization Force) δήλωσε ότι ετοιμάζονται να προωθηθούν άμεσα προς την πόλη Ταλ-Αφάρ, περίπου 55 χλμ δυτικά της Μοσούλης, η οποία βρίσκεται στην κατοχή του ISIS.

Οι Ιρακινοί σιίτες μαχητές πολεμούν υπό τις εντολές του Ιρανού στρατηγού Qasem Soleimani, ο οποίος λαμβάνει τις εντολές του απευθείας από την Τεχεράνη.

Η Ταλ Αφάρ που ελέγχει την επικοινωνία μεταξύ Μοσούλης και Συρίας, είχε στο παρελθόν καταληφθεί από Τουρκμένους ισλαμιστές που υποστηρίζονται απευθείας από την Τουρκία, προτού περάσει στην κατοχή του ISIS, πριν δύο χρόνια.

Η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης από τους Ιρακινούς Σιίτες αναμένεται να αποτελέσει σημαντική καμπή στην εξέλιξη των συγκρούσεων γύρω από τη Μοσούλη.

Η Ταλ Αφάρ είναι η πόλη που ήταν στα σχέδια των συμμαχικών δυνάμεων να ανακαταληφθεί, τις πρώτες ημέρες του αποκλεισμού της Μοσούλης. Όμως η επίθεση αυτή ακυρώθηκε όταν οι Κούρδοι Πεσμεργκά αποφάσισαν να αποσυρθούν από τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πετρελαϊκής πρωτεύουσας.

Μάλιστα ο Κούρδος πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε την περασμένη Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, ότι ο στρατός των Κούρδων έχει ολοκληρώσει τον ρόλο του στον πόλεμο αυτό, καταλαμβάνοντας δεκάδες μικρά ακατοίκητα χωριά γύρω από τη Μοσούλη και δεν έχει σκοπό να συμμετέχει στην πολιορκία της Μοσούλης προς το παρόν.

Όσον αφορά τον κύριο όγκο των συμμαχικών δυνάμεων που πολιορκούν τη Μοσούλη, εκτός από τις δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, αυτές περιλαμβάνουν και την επίλεκτη 9η Golden Division του Ιράκ και την ιρακινή ομοσπονδιακή αντιτρομοκρατική αστυνομία.

Αυτές οι δυνάμεις όμως έχουν καθηλωθεί τις τελευταίες μέρες στις θέσεις που έχουν καταλάβει στην περίμετρο της Μοσούλης. Οι κυβερνητικές ιρακινές δυνάμεις, επισήμως δηλώνουν ότι δεν προχωρούν σε επίθεση κατά των θέσεων του ISIS στη Μοσούλη, καθώς χρειάζονται περισσότερες ενισχύσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου