Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Βουλή: Στο τέλος Απριλίου το νομοσχέδιο του Εξωδικαστικού μηχανισμού


Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Την Τετάρτη του Πάσχα, θα γίνει η β' ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε ότι του νομοσχεδίου προηγήθηκε διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως είπε, στόχος του είναι να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση των επιχειρήσεων «καθώς όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες οδήγησαν στο κενό».

Ανέφερε ότι μια σημαντική καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου έγκειται στη δυνατότητα που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενοι να επωφελούνται από τις πρόνοιες του νόμου. 

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η βουλευτής επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο μπαίνουν οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ. Όπως διευκρίνισε, δεν ρυθμίζονται μόνο όσες οφειλές έχουν προέλθει από την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.
«Με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφονται το σύνολο των τόκων υπερημερίας και επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο φεύγουν αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής», σημείωσε η κ. Τζάκρη.

Προτείνει δικό της πλαίσιο η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κατέστησε σαφές από την πλευρά της η γενική εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Εδώ και 14 μήνες καθυστερείτε να κλείσετε την αξιολόγηση, με λογαριασμό βαρύ για την κοινωνία και την οικονομία. Πανηγυρίσατε στο προχθεσινό Eurogroup, ενώ ετοιμάζετε κατάλογο σκληρών υφεσιακών μέτρων για να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι από τον Δεκέμβριο, 3 δισ. καταθέσεων έκαναν “φτερά”, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το πρώτο δίμηνο του έτους, αυξήθηκαν κατά μισό δισεκατομμύριο και ξεπερνούν πλέον τα 5 δισ.», είπε η βουλευτής της Ν.Δ.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια του επιχειρηματικού κόσμου» και κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της το καταψηφίζει, διότι «θα τινάξει την αγορά στον αέρα». Η βουλευτής της Ν.Δ. προειδοποίησε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δημιουργούνται σοβαρές ευκαιρίες κατάχρησης, που μπορεί να βλάψουν τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές και παρουσίασε την πρόταση της Ν.Δ. για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η πρόταση της Ν.Δ., όπως αυτή παρουσιάστηκε απόψε στη Βουλή, μεταξύ άλλων προβλέπει:
Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει στοιχεία οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά (εργαζόμενοι και προμηθευτές). Βάσει των στοιχείων αυτών να διαμορφώνει ο μεγαλύτερος σε αξία πιστωτής, πρόταση ρύθμισης. Να ακολουθεί, μέσω της πλατφόρμας, σύντομη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση αντιπροτάσεων, που θα τίθεται σε ψηφοφορία.
Η οποιαδήποτε αναστολή να ισχύει από την αποστολή των στοιχείων στους πιστωτές και για διάστημα λίγων εβδομάδων (για να γίνει η διαπραγμάτευση και η ψηφοφορία).
Να μην επηρεάζονται στο ελάχιστον οι λοιποί πιστωτές και να μην επιβαρύνονται τα δικαστήρια, με εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας.
Να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο.

Επιφυλάσσεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη 

Επιφύλαξη δήλωσε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει μισές δουλειές» και προειδοποίησε ότι εάν δεν λειτουργήσει σωστά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τότε το επόμενο στάδιο θα είναι οι πωλήσεις δανείων.

Ο κ. Αρβανιτίδης κάλεσε την κυβέρνηση να δει με προσοχή την πρόταση που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε την ανάγκη για μια ειδική διαδικασία διαμεσολάβησης, με δεσμευτικό για τα μέρη αποτέλεσμα, στην οποία θα προσφεύγουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ΜΜΕ και θα καθορίζει τη δυνατότητα εξόφλησης των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Είπε ακόμη, ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που διασφαλίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Ειδική αντιμετώπιση, όπως είπε, θα πρέπει να έχουν επίσης τα επιχειρηματικά σχήματα και τα business plan μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προβλέπουν ρεαλιστικές συγχωνεύσεις ή συνεργασίες χωρίς να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

Καταψηφίζει το νομοσχέδιο το ΚΚΕ

Τη θέση ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι το «ξεσκαρτάρισμα» ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο Θανάσης Βαρδαλής, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι κυβέρνηση, κουαρτέτο και αστικά κόμματα, επιχειρούν, μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, να αντιμετωπίσουν πλευρές της, όπως είναι η εκτόξευση του χρέους των επιχειρήσεων και να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

«Ο λόγος που υπάρχει ένα κανάλι συνεννόησης μεταξύ όλων των κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη λογική, είναι το πώς θα δοθούν ενισχύσεις σε διάφορες επιχειρηματικές ομάδες, τράπεζες, βιομήχανους, πώς θα σωθούν γενικότερα οι κεφαλαιοκράτες», είπε ο Θανάσης Βαρδαλής και πρόσθεσε ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προαπαιτούμενο, γιατί το κεφάλαιο έχει ανάγκη από «ξεσκαρτάρισμα» από αυτές που κρίνεται ότι είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, από τις μη βιώσιμες.

Επιφυλάξεις και από την  Ένωση Κεντρώων 

Επιφυλάσσεται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ολομέλεια η Ένωση Κεντρώων, εκτιμώντας ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και έχουν φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς στο Δημόσιο.

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, παρατήρησε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενδιαφέρονται χιλιάδες επιχειρήσεις, σημείωσε ωστόσο ότι και το σχέδιο νόμου δεν αφορά απόλυτα εξωδικαστικό συμβιβασμό και το επιζητούμενο όφελος σε χρόνο δεν θα αποδεχθεί ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να διευκρινισθεί αν η υπαγωγή στη ρύθμιση περιλαμβάνει και στεγαστικά και προσωπικά καταναλωτικά δάνεια και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «αν το νομοσχέδιο αποτελεί άνιση μεταχείριση απέναντι σε πολίτες που και αυτοί επιθυμούν τη ρύθμιση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων τους ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα». 

Χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός ρύθμισης, αναφέρει το Ποτάμι 

Το ενδεχόμενο, εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία τραπεζικών στελεχών και δημόσιων υπαλλήλων, δύσκολα να βρεθούν λειτουργοί να υπογράψουν ρυθμίσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, διέκρινε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Στην επιτροπή όπου συζητείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο κ. Αμυράς επισήμανε εξάλλου ότι το σχέδιο νόμου εξισώνει μικρούς και μεγάλους οφειλέτες, και κάλεσε το υπουργείο να διευκρινίσει αν και ποιοι θα είναι οι αγρότες που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Ο βουλευτής του Ποταμιού προέβλεψε ότι θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις, που λόγω κρίσης έχουν ζημίες, αλλά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους ο νομοθέτης θεωρεί ότι καλύπτονται από το «νόμο Κατσέλη».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου