Στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ολοένα και επιδεινώνονται οι θρησκευτικές και εθνοτικές διαιρέσεις με συνεχή ξεσπάσματα εθνοτικών συγκρούσεων.
Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη των διεθνών συγκρούσεων στη Χαϊδελβέργη (Heidelberger Institut für Internationale Konfliktforschung ), στην περιοχή των Βαλκανίων σημειώνονται 18 μικρές και μεγάλες συγκρούσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
Διαφορά μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Πιράν Μπέι, καθώς και στην οροσειρά Σβέτα Γκέρα.
Διαφορά μεταξύ Κροατίας και Σερβίας για τα νησιιά Σάρενγκραντ και Βούκοβαρ στο Δούναβη.
Οι προσπάθειες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για ένταξη στη Σερβία.
Οι απαιτήσεις της Κροατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη (για περίπυ 14% του πληθυσμού να ενταχθεί στην Κροατία.
Κίνηση για ένταξη της αποσχισθείσας σερβικής οντότητας του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία.
Απαιτήσεις να ενταχθούν οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο.
Προσπάθεια να γυρίσει πίσω στη Σερβία ο μισός πληθυσμός του Μαυροβουνίου.
Διαφορά μεταξύ Κροατίας και Μαυροβουνίου γύρω από τη χερσόνησο Πρεβλάκα στον κόλπο Τίβατ κλπ.
Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δημοκρατικών της πρώην Γιουγκοσλαβία είναι οι χειρότερες από ποτέ μετά τους τελευταίους πολέμους μεταξύ των βαλκανικών λαών στη δεκατία 1991- 2001.
Ένας αυξανόμενος αριθμός δημοκρατιών και εθνικών, εθνοτικών σχηματισμών στα Βαλκάνια απαιτεί επαναχάραξη των συνόρων και την ομοσπονδιοποίηση των υφιστάμενων κρατών.
Πολλοί παρατηρητές συγκρίνουν την κατάσταση με το 1912 (τον μεγάλο Βαλκανικό Πόλεμο) και το 1914 (την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου) καθώς και στην αρχή της δεκαετίας του ’90 του περασμένου αιώνα (με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας).
Ωστόσο, η πιο εκρηκτική κατάσταση παρουσιάζεται το νυν νοτιοσλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων, αναγνωρισμένο ως FYROM, καθώς οι κινήσεις της αλβανικής κοινότητας κλιμακώνονται ραγδαία και η χώρα βρίσκεται στο χείλος διεθνοτικού εσωτερικού πολέμου.
«Στην πρώην αυτή γιουγκοσλαβική δημοκρατία οι παρεμβάσεις της Δύσης και της Αλβανίας διεγείρουν μια εθνική σύγκρουση, και όπως δείχνουν τα στοιχεία το 64% του πληθυσμού είναι σλαβικής καταγωγής και κάτι περισσότερο από το 25% Αλβανοί.
Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι οι Αλβανοί καταλαμβάνουν το 40% του πληθυσμού (και αυτός είναι ο λόγος που δεν έγινε ακόμη απογραφή στο κρατίδιο)», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα του ria.ru.
http://www.echedoros-a.gr/2017/04/blog-post_9.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου