Μπορείτε να μας βρείτε σε ένα ιστολόγιο για την ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 2 και ένα ιστολόγιο για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ 3.Με τιμή,
Πελασγός και συνεργάτες


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ : Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ" ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ.. ΣΥΝΤΟΜΑ...


«Το Γένος ποτέ δεν υποτάχθηκε στο Σουλτάνο! Είχε πάντα το Βασιλιά του, το στρατό του, το κάστρο του. Βασιλιάς του ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς, στρατός του οι Αρματωλοί και κλέφτες, κάστρα του η Μάνη και το Σούλι»

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Τα είπε στον ΟΗΕ για να τ’ ακούσουν οι δανειστές

Με το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στις βαλίτσες του και πλαισιωμένος από τους Παππά, Κοτζιά, Σταθάκη και Γεροβασίλη, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη για τη συμμετοχή του εκ μέρους της χώρας μας στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ.

Ήδη στην πρώτη παρέμβαση-ομιλία του στον ΟΗΕ το πρωί της Κυριακής ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους αρχηγούς κρατών της γενικής συνέλευσης «να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του χρέους ως μία διεθνή πρόκληση».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις αναπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος» είπε, απευθύνοντας κάλεσμα για ευθεία διασύνδεση τέτοιων πρωτοβουλιών για αναδιαρθρώσεις ή αναδιαμορφώσεις χρεών με την ανάπτυξη των χωρών αυτών. Εύκολα υποθέτει κανείς ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα των χωρών με μία τέτοια αναγκαιότητα.

Την ίδια ώρα, με δεδηλωμένη -από τα χείλη ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου στην «Εφ.Συν.»- την πρόθεση του Ελληνα πρωθυπουργού να θέσει στην αυριανή κατ’ ιδίαν άτυπη συνομιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα την ανάγκη άμεσης προώθησης της υλοποίησης της δέσμευσης των δανειστών για μέτρα απομείωσης του χρέους, οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς είναι υψηλές αλλά ταυτοχρόνως και συγκρατημένες.

Υποψιασμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στις ΗΠΑ -αλλά πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός- εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα υποψιασμένοι για τον τρόπο που ενδέχεται να επιχειρήσει να κινηθεί η πλευρά των πιστωτών: αφενός των Ευρωπαίων που η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι θέλουν να ροκανίσουν τον χρόνο μέχρις ότου αναγκαστούν να κάνουν πράξη τη δέσμευσή τους απέναντι στη χώρα μας, και αφετέρου το ΔΝΤ το οποίο μέχρι σήμερα ακόμη κρατάει κλειστά τα χαρτιά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως αυτήν την ώρα στις σχέσεις Λαγκάρντ – Τσίπρα φέρονται να βρίσκονται σε βαρομετρικό χαμηλό, με τους δύο παρότι θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο της Συνόδου του ΟΗΕ να μην έχουν προγραμματίσει καμία διμερή συνάντηση μεταξύ τους. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι μία βδομάδα μετά τις εκλογές η κ. Λαγκάρντ έχει αποφύγει να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή, όπως είθισται να κάνει στις περιπτώσεις επανεκλογής ηγεσιών σε χώρες στις οποίες το Ταμείο είναι αναμεμειγμένο. Και αυτό από πλευράς συμβολισμών έχει τη σημασία του.

Η στρατηγική

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη η ελληνική κυβέρνηση καταστρώνει τη στρατηγική της για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο υπαναχώρησης του Ταμείου από το αίτημά του για να ελαφρυνθεί άμεσα το ελληνικό χρέος, ως μία ενέργεια σύμπλευσης με τους συντηρητικούς κύκλους της Γερμανίας και της Ευρώπης που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ακόμη και τώρα το σενάριο αθέτησης της υπόσχεσης απέναντι στην Ελλάδα.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» στη Νέα Υόρκη αποκάλυψε ότι το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας προς όλες τις πλευρές είναι η αποφασιστικότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει εδώ και τώρα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που της ζητούνται από τους δανειστές με στόχο να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2015.

Και τούτο διότι, αν κάτι φοβάται η ελληνική πλευρά, κυρίως σε σχέση με τη στάση του Ταμείου, είναι η περίπτωση να τίθενται στο τραπέζι της αξιολόγησης διαρκώς ολοένα και περισσότερα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο μίας στρατηγικής πολιτικής φθοράς της ελληνικής κυβέρνησης, μία πρακτική που ιδίως η πλευρά του ΔΝΤ έχει ακολουθήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

Γι’ αυτό και στην αυριανή τοποθέτησή του, κατά την συνομιλία του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καλέσει την αμερικανική πλευρά να ενδυναμώσει τις πιέσεις της για μία ταχεία συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πρωτοβουλίες

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τη στάση της Αμερικής, ασφαλείς πληροφορίες τής «Εφ.Συν.» κάνουν λόγο για μία δυναμική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον στην υπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Τζακ Λιου φέρεται να είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα νέο μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του καταθέτοντας ένα πλάνο που θα μπορούσε να είναι η απαρχή της σύναψης μίας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, αν η ελληνική κυβέρνηση τρέξει και καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, τότε μία συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η Ουάσινγκτον επιθυμεί το θέμα αυτό να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, καθώς αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι αν αυτό το ζήτημα δεν επιλυθεί οριστικά, θα φρενάρει διαρκώς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

http://www.efsyn.gr/arthro/ta-eipe-ston-oie-gia-na-t-akoysoyn-oi-daneistes
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου